Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2013

Riitta Eronen

Kysyttyä

Rakastaja

Kysymys: Etenkin käännöksissä käytetään usein sanaa rakastaja myös naisista. Voiko veljenpojan tyttöystävää tosiaan kutsua rakastajaksi?

Vastaus: Kielitoimiston sanakirjan mukaan rakastaja on miespuolinen paitsi siinä merkitysryhmässä, jota kuvaa esimerkki intohimoinen luonnon rakastaja. Rakastaja-sanan käyttö on kuitenkin laajentunut tarkoittamaan molempia sukupuolia muissakin yhteyksissä, samalla kun rakastajatar on harvinaistunut ja sen tyylisävy on muuttunut jossain määrin vanhahtavaksi. Sanojen tyylisävyn ja jopa merkityksen tulkitsemiseen vaikuttaa varmasti kielenkäyttäjän ikä. Nuorempien kielitajussa rakastajalla tosiaankin voi olla merkitys ’tyttö- tai poikaystävä’. Siihen ei liity ”kielletyn rakkauden” vivahdetta, vaan sanaa käytetään neutraalisti.  Mallina on englannin lover, jolla vanhastaankin on voitu viitata sekä mieheen että naiseen. Sanalla lover on eri merkityksiä (esim. lovers = rakastavaiset; rakastunut pari). Nykysuomen sanakirjassakin on esimerkki rakastaja-sanan tällaisesta käytöstä: ”Ne ovat kahden rakastajan sulavat silmät, korean neidon ja uljaan nuorukaisen.” – Sitaatti on Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä.
Kielikello 3/2013
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »