Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2013

Kielikuulumisia: tienata

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla ilmestyy sähköinen uutiskirje Kielikuulumisia, joka on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kielikuulumisten vuoden 2013 kolmannessa uutiskirjeessä Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönros kertoo, miten sanat valitaan sanakirjaan ja miten sanakirjan tyylimerkintöjä tulkitaan. Kysymykseen, onko verbi tienata edelleen arkityylinen, hän vastaa seuraavasti:

Tienata-verbi on menettänyt viime vuosina arkisuuden leimaansa. Sanaa käytetään monenlaisissa yhteyksissä, esimerkiksi sanomalehtiteksteissä: ”Tappara tienasi lohkovoitolla 25 000 euroa”. Jopa Verohallinnon tiedotteessa saatetaan kirjoittaa: ”Maksimivähennyksen teki 25 512 henkilöä, joista yli 67 % tienasi yli 35 000 euroa/vuosi.” Ohjeteksteissä on kuitenkin käytetty edelleen enemmän ansaita-sanaa: ”Vähennys lasketaan verovelvollisen ansaitsemien veronalaisten palkkatulojen perusteella.” Kun tekstiyhteys on hyvin muodollinen, ansaita-sanan korvaaminen tienaamisella voisi monien mielestä tuntua oudolta: ”Vuodesta 2010 alkaen suomalaisen yliopiston palveluksessa ulkomailla ansaittu palkka ei ole Suomesta saatua tuloa, koska maksaja ei enää ole TVL 10§ 3 -kohdassa tarkoitettu suomalainen julkisoikeudellinen yhteisö.”

Kielikuulumisia 3/2013 on luettavissa Kotuksen verkkosivuilla (www.kotus.fi).
Kielikello 2/2013
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »