Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2013

Vesa Heikkinen

Sananen

Huippuja ja huiputtajia

Olin kavereiden kanssa parikymmentä vuotta sitten pilkkireissulla Luirojärvellä. Elettiin toukokuuta, ja hiihtokelit olivat Saariselällä mainiot. Sattuipa autiotuvalle samaan aikaan turisteja, jotka kehuskelivat saavutuksillaan. Oli valloitettu Kiilopää, Ampupää, Lupukkapää, mitä niitä päitä onkaan.

”Seuraavaksi huiputamme Sokostin”, rehenteli muuan tunturisusi. En malttanut olla vastaamatta: ”Taidanpa tästä lähteä huiputtamaan särkiä.” Painuin järvelle mormyskoineni. Minun puolestani sai ja saa suuri Sokosti – omassa ylhäisessä korkeudessaan – rauhassa vahtia tätä kivistä kairaa!

Eräs toimittaja tiedusteli vastikään, ovatko kielentutkijat panneet merkille, että kaikki tuppaa nykyään olemaan ”huippua”. Johtajat ovat huippujohtajia, kokit huippukokkeja, mallit huippumalleja. Meillä on myös huippuäitejä, huippuvalmentajia ja huippufilosofeja sekä huippuruokaa, huippupäiväkoteja ja huippuyliopistoja. Eikö huippu- tällaisessa ylenpalttisessa käytössä jo latistu ja menetä tenhonsa?

Kielentutkijat ovat panneet asian merkille. Erityisesti on kiinnitetty huomiota huippu-alkuisiin yhdysadjektiiveihin. Matti Punttila ihmettelee 1990 Kielikellossa vahvistussanojen ja vahvistavien etuliitteiden (kuten ennätyskallis, erikoisvahva ja huippusalainen) suosiota ja arvelee, että menossa on taistelu lukijoiden ja kuulijoiden huomiosta. Annastiina Viertiö arvioi vahvistusanoja käsittelevässä tutkielmassaan 1993, että ilmiö on melko uusi. Viertiö yhtyy käsitykseen, jonka mukaan tämäntapaisten vahvistusten käytön taustalla on englannin malli (top secret ’erittäin salainen’).

Tätä nykyä huippu- on erittäin suosittu yhdyssubstantiivien alkuosana. Paljon on sellaista selvän subjektiivista käyttöä, jossa ylistetään jonkin asian tai ihmisen paremmuutta tai suoranaista ylivertaisuutta: ”Joukkueessa pelaa huippukavereita”; ”Se on ihan huippupaikka.”

Yleistä on myös käyttö, jota voi luonnehtia objektiivisemmaksi. Huippu kelpaa esimerkiksi yritysten ja hankkeiden ynnä muiden sellaisten nimiin: Huippu Group, Kampin Huippu ja Huippu-hanke. Huippua on alettu käyttää institutionaalisissakin tehtävissä. Meillä on esimerkiksi Suomen olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö ja Suomen Akatemian huippuyksikköohjelma. Paljon kuuluisuutta on saanut opetusministeriön 2008 asettama Huippu-urheilun muutostyöryhmä.

Joidenkin huippu-substantiivien suosio on hiipumassa: missä ovat nyt aiemmin niin suositut huipputeknologia ja huippuosaaja? Arkistohaut mm. eri lehdistä antavat viitteitä siitä, että huipun huippusuosio on jo ohitettu.

Siitä pilkkireissustamme vielä. Lapin-kuumetta 1950-luvulla vaellusteoksillaan nostattanut Kullervo Kemppinen kirjoittaa Luirojärvestä, että siinä ui kaikenlaista kalaa, vaan ei särjen sukua. Lähinnä särkiä me sieltä silti saimme.

Ei Kemppinen kuitenkaan huiputtanut. Särjet valtasivat Luiron vasta 1960-luvun lopulla, kun silloiset huippupoliitikot ja -insinöörit keksivät rakentaa Lokan tekoaltaan. Sompion kairan vesittäminen oli monen mielestä – huiputuksen ja häpeän huippu.

 

Kirjoittaja työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa.
Kielikello 2/2013
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Hyperhyvää vai huippuhuonoa? Tarpeellisista ja tarpeettomista vahvistussanoista (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »