Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2013

Sari Maamies

Kysyttyä

Onko huomenna pouta?

Kysymys: Milloin pouta on ruvennut tarkoittamaan sateetonta eikä pilvetöntä säätä. Harmaaseen ja sateettomaan säähän on hankala kuvitella untuvaisia poutapilviä.

Vastaus: Kielitoimiston sanakirjan mukaan pouta-sanan merkitys on ’sateeton sää’. Tässä merkityksessä sanaa käytetään myös säätiedotuksissa.  Nykysuomen sanakirja on selityksessään hiukan monisanaisempi. Sen mukaan pouta on sateeton (ja usein pilvetönkin) sää, ”kaunis ilma”. Tässä selitteessä otetaan huomioon monien ajatus siitä, että poudalla sää on ainakin melko aurinkoinen.

Suomen murteiden sanakirjan entinen päätoimittaja Matti Vilppula on selvittänyt pouta-sanan merkityksiä murteissa. Vilppulan mukaan murteissa sateettomuus ei ole poudan ainoa
ehto, vaan myös pilvien määrä vaikuttaa asiaan: kun taivas on umpipilvessä, ei puhuta poudasta vaan pilvipoudasta tai nahkapoudasta. Pouta ei kaikkialla Suomessa välttämättä rajoitu edes kesään tai päivään, vaan  sään voidaan sanoa muuttuvan poudaksi, kun taivas suojailman jälkeen illalla selkenee ja tulee yöpakkanen. (Ks. Matti Vilppulan Kieli-ikkuna vuodelta 1998.)

Pouta-sanalla on siis kaksi erilaista merkitystä. Sääkielen terminä se tarkoittaa ylipäätään sateetonta säätä, kansa taas käyttää sanaa yleisesti suppeammassa merkityksessä tarkoittamassa mukavaa, kaunista kesäsäätä.
Kielikello 2/2013
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »