Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2013

Leena Joki

Kysyttyä

Ultraortodoksi

Kysymys: Puhuttaessa ortodoksijuutalaisuudesta käytetään nykyään ilmauksia ultraortodoksi ja ääriortodoksi  Tarkoittavatko ne samaa? Onko tarpeen korvata vanhempi ääri-alku vierassanalla ultra?

Vastaus: Sana ultraortodoksi on tosiaankin korvannut usein ääriortodoksin niin lehdissä kuin muissakin medioissa. Ortodoksijuutalaisuus on Tooran lakeja tiukasti noudattava suuntaus, ja ääri- eli ultraortodoksisuus on sen jyrkin muoto. Aiemmin esimerkiksi sanomalehdissä on kirjoitettu ääriortodokseista (ja äärijuutalaisista sekä joskus ääriortodoksijuutalaisista), mutta vierasperäinen ultra-alku on vallannut 2000-luvulla yhä enemmän alaa. Olisiko nopeatahtinen kääntäminen yksi syy tähän? Vaikutusta voi olla myös sillä, että ultra-alku tuntuu neutraalimmalta kuin kotoperäinen ääri-. Jos sanoja käytetään synonyymeina, ei ole syytä suosia vierasperäistä ilmausta. Voidaan siis puhua ja kirjoittaa vanhaan tapaan ääriortodokseista (tai äärijuutalaisista), kuten muistakin ääriliikkeistä ja ääri-ilmiöistä. Jos haluaa välttää viittaamista kyseisen ryhmän mielipiteiden jyrkkyyteen, voi käyttää heprealaisperäistä sanaa haredi. – Mainittakoon vielä, että ortodoksijuutalaisuudella ei ole tekemistä ortodoksisen kirkon kanssa, vaikka molempien taustalla on sama puhdasoppista, oikeaoppista tarkoittava kreikkalaisperäinen sana ortodoksi.
Kielikello 1/2013
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »