Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2013

Tuomo Ilomäki

Keskustelua

Maadoituksesta

Kielikellossa 4/2012 minua kiinnosti erityisesti Taru Kolehmaisen juttu väärin johdetuista mutta sittemmin yleiseen kielenkäyttöön hyväksytyistä sanoista. Kun olen ”eläköitynyt” sähköinsinööri, tartuin erityisesti kirjoittajan mainintaan siitä, että Esko Koivusalon ehdotuksesta Suomen kielen lautakunta hyväksyi vuonna 1988 maadoittaa-sanan yleiseen kielenkäyttöön. Tämä on totta, mutta haluaisin täydentää asiaa parilla lisätiedolla.

Kun Suomen kielen perussanakirjaa laadittiin 1980-luvulla, päätoimittaja Risto Haarala soitti minulle ja tiedusteli, onko maadoittaa todella vakiintunut sana, joka voidaan ottaa sanakirjaan ensisijaisena terminä. Vakuutin hänelle asian näin olevan. Olin siihen aikaan – kuten edelleenkin – SESKO ry:n (sähkö- ja elektroniikka-alan standardisoimisjärjestö) terminologiakomitean puheenjohtaja. Tarkistin juuri, että Perussanakirjassa esitetään sulkeissa rinnakkaismuotona maattaa. Sitä ei kuitenkaan enää käytetä missään.  

Vielä varhaisempi muistoni liittyy joskus 1960- ja 1970-luvun vaihteessa pidettyyn sähköinsinöörien kokoukseen, jossa ainoana aiheena oli, miten suhtautua maadoittamiseen sähköturvallisuusmääräyksissä ja sähköalan sanastostandardeissa. Kokoukseen oli kutsuttu kymmenkunta terminologiasta kiinnostunutta johtavaa sähköalan asiantuntijaa. Kielitoimistosta oli pyydetty mukaan johtaja Matti Sadeniemi. Itse toimin kokouksen sihteerinä. Sadeniemi suhtautui tapansa mukaan suopeasti vakiintuneisiin, vaikkakin väärin johdettuihin termeihin, joten kokous päätti yksimielisesti suosittaa maadoitus-sanan hyväksymistä ammattikieleen. 
Kielikello 1/2013
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Eläköityä ja muita ongelmasanoja (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »