Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2013

Taru Kolehmainen ja Hannes Mäntyranta

Keskustelua

Häirikkö ja kokoustaa

Taru Kolehmainen kirjoitti Kielikellossa 4/2012 mm. häirikkö-sanan taustasta. Hän mainitsee, että sanan olisi tuonut kieleen Alkon mittava valistuskampanja vuonna 1976.

Minun muistikuvani sanan häirikkö keksijästä on toinen, mutta voin olla väärässäkin. Muistini mukaan sen keksi Irwin Goodman, joka esitteli sen samannimisessä laulussaan, jossa hän myös esitteli sanan lyhenteen häiris. Irwin keksi muitakin sanoja, kuten horsman mainion nimityksen rentun ruusu. Viuhahdusta hän ei kai keksinyt, mutta levitti sen yleiseen tietoisuuteen, joka valitettavasti on katoamassa: varsinkin nuorempi toimittajapolvi tuntuu kuvittelevan, että se tarkoittaa yleistä juoksentelua kaupungilla, mutta alun perinhän se tarkoitti nimenomaan juoksua (ei juoksentelua, vaan juoksua paikasta A paikkaan B, tai oikeastaan kai useimmin takaisin paikkaan A) alasti muiden ihmisten näkösällä.

Vastaava juttu kuin huomioiminen / huomioon ottaminen lienee tämä vaade/vaatimus. Käsittääkseni vaade muuttuu vaatimukseksi silloin kun se esitetään muille, mutta toimittajat kuitenkin käyttävät aivan yleisesti sanaa vaade, kun he puhuvat vaatimuksesta.

Ja näistä kummallisista sanoista, en tiedä, onko tämä kokoustaa oikein vai väärin johdettu, mutta on se kyllä kamala sana.

--

Kiitos juttuni lukemisesta ja palautteesta. Muistikuvanne häirikön alkuperästä on oikea. Sakari Virkkunenkin mainitsee Fraasisanakirjassaan (1981) Goodmanin, joskin myös Viherjuuren osuuden: ”HÄIRIKKÖ Irwin Goodmanin samanniminen laulu alkoholista (1976). Sanan Matti Viherjuuri otti suunnittelemansa Alkon mainoskampanjan tunnukseksi keväällä 1977. Suurissa ilmoituksissa Matti Kurjensaari, Väinö Linna ja Raimo Häyrinen puhuivat häirikkö-elämäntapaa vastaan.”  Työtoverini Jouko Vesikansa puhui aina niin vahvasti appensa Viherjuuren osuudesta sanaan, että vain se on jäänyt mieleeni, enkä tullut tarkistaneeksi asiaa. 

Sana kokoustaa on kyllä kummallisesti muodostettu, mutta ilmeisen tarpeellinen. Se on nyt mukana myös Kielitoimiston sanakirjan uusimmassa laitoksessa, tosin varustettuna tyylimerkinnällä ”leikillinen”.

Taru Kolehmainen
Kielikello 1/2013
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Eläköityä ja muita ongelmasanoja (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »