Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/1995

Onko lobbari korvaamaton – sanakisa yleisölle

Euroopan unioniin liittyminen vaikuttaa monin tavoin kieleemme; sen mukana on jo tullut ja tulee yhä uusia käsitteitä. Eurooppaan meno on myös vahvistanut ainakin yhden vierassanan asemaa, nimittäin lobbaamisen. Kielitoimiston puoleen on käännytty suomalaisemman sanan toivossa, ja kielitoimisto kääntyy nyt suuren yleisön puoleen ja julistaa juhlavuotensa merkeissä sanakilpailun: vieläkö lobbaaminen ja lobbari voitaisiin korvata kotoisammilla ilmauksilla?

---

Tietävätkö kaikki, mitä lobbaaminen loppujen lopuksi tarkoittaa? Sitä on selvitelty mm. Kielikellossa 3/92 (Lobbaaminen on vaikuttamista, ks. Lue myös), mutta kerrataanpa vähän:

Lobbaaminen on vaikuttamista, suhdetoimintaa. Se, joka lobbaa, pyrkii tutustuttamaan päättäjät edustamaansa laitokseen tai järjestöön tms. Tavoitteena on saada näin kyseisen laitoksen edut huomioon otetuksi. Menettelytapana lobbailu on lainaa Yhdysvaltain politiikanteosta. Englannin kielen sana lobby tarkoittaa ’käytävää’ ja ’(eteis)aulaa’; joskus lobbailun vastineena onkin käytetty käytäväpolitikointia ja ihan viime aikoina silloin tällöin aulailua.

Lobby system on ollut Suomessa tuttu jo kauan, ainakin 60 vuotta, sillä jo 1934 ilmestynyt Otavan Iso Tietosanakirja esitteli sen suomalaisille. Tietosanakirja kertoi mm., että lobbyisti on henkilö, joka ”käytävässä odottelee (kongressin) edustajia vaikuttaakseen näiden päätöksiin”. Tällaista toimintaa on ennen pidetty arveluttavana, mutta nykyisin europolitiikan teossa lobbaaminen on ihan hyväksyttävä ja normaali käytäntö; kielteinen sävy sanasta on hälvennyt. Nykyään järjestetään jopa lobbauskursseja.

Lainasanalla on heikkoutensa, syntyykö uusi sana?

Lobby-sanapesyeen sanojen kirjoittamisessa ja ääntämyksessä on paljon kirjavuutta: lobbismi ~ lobbyismi, lobbisti ~ lobbyisti, lobbari ~ lobbaaja; verbiä lobata taivutetaan ikään kuin siinä olisi astevaihtelu, lobata : lobbaan, ja vokaalisoinnunkin kanssa on vähän niin ja näin: lobbya.

Pyydämme siis lukijoilta ehdotuksia lobbaamisen ja lobbarin suomenkielisiksi vastineiksi. Jos uuden sanan luominen tuntuu turhalta, niin kantaa voi ottaa myös entisen, siis lainasanan, vakiinnuttamisen puolesta. Mikä muoto olisi silloin paras ja miksi?

Vastaukset 20.4.1995 mennessä osoitteeseen Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Kielitoimisto, Sörnäisten rantatie 25, 00500 Helsinki. Palkintona on kirjoja. Tulokset julistetaan mm. Kielikellossa.
Kielikello 1/1995
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Lobbaaminen on vaikuttamista (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »