Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2012

Minna Haapanen

Kielivoimistelua

Ilmari Hakala

Kielivoimistelua: tietotekniikan termejä

Tiedätkö mitä seuraavat tietotekniikkaan liittyvät ilmaukset tarkoittavat?

1. verkkourkinta

2. päivitysvahti

3. troijanhevonen

4. valeblogi

5. virusvalhe

6. linkkipolku

Vastaukset

1. Verkkourkinnalla (engl. phishing) pyritään saamaan sähköpostin tai verkkosivun välityksellä luottamuksellista tietoa tietokoneen käyttäjältä. Käyttäjältä voidaan esimerkiksi pyytää pankin nimissä luottokortin numeroa ja tunnuslukua. Tällaisesta manipuloinnista voidaan käyttää myös ilmausta tietojen kalastelu. Sen sijaan sanaa verkkohuijaus ei suositeta käytettäväksi.

2. Päivitysvahdiksi (engl. web watch service, web watch) kutsutaan toimintoa, joka lähettää käyttäjälle ilmoituksen, kun jollekin hänen seurattavaksi valitsemalleen verkkosivulle on tehty muutos. Päivitysvahtia käyttämällä voi saada esimerkiksi kiinteistönvälitystoimistosta sähköpostiin ilmoituksen, kun omia toiveita vastaava kohde tulee myyntiin.

3.Troijanhevosella tai troijalaisella (engl. Trojan horse tai Trojan) tarkoitetaan hyödytöntä tai harmitonta – tai sellaiseksi naamioitua – ohjelmaa, johon on piilotettu haittaohjelma; haittaohjelman tarkoituksena on aiheuttaa tietokoneen käyttäjän kannalta ei-toivottuja tapahtumia tietojärjestelmässä tai sen osassa. Ilmaus troijanhevonen viittaa kreikkalaiseen mytologiaan ja Troijan sotaan, jossa kreikkalaiset pääsivät salaa tunkeutumaan Troijan porttien sisäpuolelle suureen onttoon puuhevoseen piiloutuneina.

4_12_troija.jpg

4. Valeblogiksi (engl. fake blog, flog) kutsutaan sellaista blogia, jonka ylläpitäjä on eri taho kuin blogissa annetaan ymmärtää tai jonka motiivit ovat erilaiset kuin blogista voisi päätellä. Valeblogin pitäjä voi esimerkiksi mainostaa jotain tuotetta tai palvelua ikään kuin olisi tämän tuotteen tai palvelun puolueeton käyttäjä.

5. Virusvalheeksi (engl. virus hoax) sanotaan viestiä, jossa on tekaistu varoitus viruksesta ja joka kehotetaan lähettämään eteenpäin mahdollisimman monelle. Tällaista viestiä voidaan nimittää myös virushuijaukseksi tai huijausvaroitukseksi. Virusvalhetta ei pidä sekoittaa virusvaroitukseen (engl. virus alert), joka on luotettavan tahon (esim. tietoturvayrityksen) lähettämä viesti, jossa tietoverkon käyttäjiä varoitetaan liikkeellä olevasta viruksesta.

6. Linkkipolku (engl. bread crumb trail) on linkeistä tai verkkosivujen nimistä muodostuva luettelo, joka osoittaa kulloinkin selaimessa näkyvän verkkosivun aseman verkkosivuston hierarkiassa. Linkkipolun tarkoituksena on helpottaa sivuston käyttöä: sitä pitkin käyttäjä voi esimerkiksi helposti siirtyä sivuston ylemmille hierarkiatasoille.

 

Ilmaukset on poimittu Sanastokeskus TSK:n ohjauksessa toimivista Tietotekniikan termitalkoista, joissa laaditaan suosituksia suomenkielisistä tietotekniikan termeistä, ks. www.tsk.fi.
Kielikello 4/2012
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »