Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2012

Riitta Eronen

Jokisen eväät

Ilmari Hakala

Lapasesta

Pieneen lapaseen mahtuu kaikenlaista päätellen siitä, mitä kaikkea siitä lähtee: ”Vedonlyönti lähti lapasesta.”  ”Mitalijuhlat lähtivät lapasesta, puolen miljoonan lasku.” ”Metsätilojen myynti lähti lapasesta.”  ”Kustannukset ovat lähteneet lapasesta!” ”Pysyykö homma johdon lapasessa?”

Myös häähullutus, karppaaminen ja varsinkin nettikeskustelu voivat yltyä niin, että ne lähtevät lapasesta. Esimerkkejä lapasesta lähtemisestä kuulee kaikkialla – ja löytyy internetistä niin lehtijutuista kuin keskustelupalstoiltakin, kuten edelliset esimerkit osoittavat.

4_12_lapanen.jpg

Ilmaus on kuitenkin suhteellisen uusi: enempää yleiskielen sanakirja (Kielitoimiston sanakirja 2012) kuin Heikki ja Marjatta Paunosen Stadin slangin sanakirjakaan (2000) eivät lapasen tällaista käyttöä tunne. Sen sijaan jatkuvasti päivitettävä, verkossa toimiva Urbaani sanakirja tietää kertoa, että lähteä lapasesta = menettää kyseessä olevan toiminnan hallinta, esim. Mikolla lähti auto eilen lapasesta, lunastukseenhan se menee.” ”Ai meni taas muisti, vai? Eli joka kerta sulla lähtee juominen lapasesta.”

Lapasesta lähtemisen on keksinyt joku, jonka mielestä kuvailmaus karata käsistä on tuntunut liian kuluneelta.  Jo aiemminhan hyvin sujunut homma on ollut hanskassa; epätietoisella taas voi olla hanskat hukassa.

Lapasesta lähtemisestä puhuttaessa lapanen on kunniallinen käsissä pysymisen ja hallinnan synonyymi, mutta toisessa käytössään, fraasissa ihan lapasesta, lapanen tarkoittaakin huonoa ja heikkoa, velttoa, saamatonta, puolustuskyvytöntä, samoin kuin lapanen yksinäänkin. Etenkin urheilussa heikosti onnistuvaa voidaan moittia lapaseksi: ”Juniorijärjestelmä tuottaa edelleen lapasia, koska junioreiden ei anneta kasvaa voittamisen ja häviämisen ulottuvuuteen”.

Myös ensimmäinen Kotimaisten kielten keskuksen nykykielen  sanatietokantaan poimittu tieto lapasen tästä käytöstä on lähtöisin urheilukielestä (vuodelta 2005): ”Oltiin ensimmäisessä erässä ihan lapasia. Toisessa erässä vähän parannettiin.” Mutta ihan uutta tämäkään ei ole. Jo Nykysuomen sanakirja (1951–61) tuntee lapasen kuvallisen käytön: ”Mies lysähti kokoon kuin märkä lapanen.”

Lapas-fraasit ovat ehkä slangia ja puhekieltä, mutta laajasti tunnettuja. Lapasen kunnian palauttaa aina ajan hermolla pysyttelevä Martta-järjestö: Kymenlaakson Martat järjestivät marraskuussa 2012 Kotkan pääkirjastossa tapahtuman, jonka nimi oli ”Ihan lapasesta – myyntinäyttely”.
Kielikello 4/2012
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »