Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2012

Sari Maamies

Kysyttyä

Jos sun lysti on, niin kädet yhteen lyö!

Kysymys: Voiko asiatekstissä käyttää niin-sanaa sivulauseen jälkeen alkavan lauseen alussa esimerkiksi seuraavasti: Kun korot nousevat, niin asunnot kallistuvat. Vaikka terveyspalvelut piti panna kuntoon, niin vielä ei ole tehty mitään. Onko tällainen niin-sanan käyttö puhekielistä?

Vastaus:  Sivulausetta seuraavan päälauseen alussa on usein  sana niin. Tämä on tyypillistä varsinkin puhutussa kielessä, mutta myös kirjoitetussa kielessä niin-sanaa käytetään sivu- ja päälauseen rajalla. 

Kahden lauseen välissä oleva niin-sana osoittaa lauseiden rajan ja vahvistaa sitä.

Jos tarkoituksesi on kirjoittaa murteella tai tyylitellä, niin tee sekin sitten hallitusti (oikeinkirjoitusohjeesta).

”Kun jossakin paikassa on roskaista, niin ihmiset heittelevät yleensä vielä enemmän roskia. Ikävän näköiset alueet ruokkivat ikävää käytöstä.” (hs.fi, haastattelu)

Jos tarkastamisen tarkoitus on Wikipediaan kirjoitetun tiedon luotettavuuden lisääminen, niin silloin ohjetta pitäisi ilman muuta muuttaa yllä ehdotettuun suuntaan (wikipedia.org).

Lauseiden raja voi jäädä hämäräksi varsinkin, jos jälkimmäinen lause ei ala predikaattiverbillä. Tämä voi haitata ymmärrettävyyttä.  Seuraavassa ohjeessa ensimmäisessä virkkeessä lauseiden raja on selvä ilman niin-sanaakin, jälkimmäinen taas olisi epäselvä ilman niin-sanaa:

Tapetinpoistotavat riippuvat siitä, millaisesta tapetista on kyse:

• Jos seinässä on perinteinen paperitapetti, sekoittakaa hiukan liisteriä veteen. Levittäkää liuos tapetin päälle. Noin 10 minuutin kuluttua tapettikerrosten pitäisi irrota.
• Jos kyseessä on vahva muovitapetti, niin osassa tapeteista muovikerroksen saa pois kaistan nurkista vetämällä. (www.tapettitalo.fi/tapettitietoa/kysjavast.html)

Jos niin-sanaa haluaa välttää, voi lauseiden rajan hahmottamista vahvistaa jälkimmäisen lauseen sanajärjestyksellä eli siirtämällä predikaattiverbin lauseen alkuun. Edellistä esimerkkiä voisi siis muokata näin:

Jos kyseessä on vahva muovitapetti, saa osassa tapeteista muovikerroksen pois kaistan nurkista vetämällä.  

Lauseiden raja on kuitenkin usein selvä ilman niin-sanaakin. Silloin sen käyttäminen on lähinnä tyyli- ja mieltymyskysymys. Runsas käyttö voi häiritä lukijaa, jonka mielessä niin-sanan toistuminen synnyttää puhekielenomaisen sävyn.
Kielikello 3/2012
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »