Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2012

Helinä Uusitalo

Kielivoimistelua

Ilmari Hakala

Kielivoimistelua: millaisesta paikasta on kyse?

Yhdyssanamuotoisiin paikannimiin sisältyy erilaisia jälkiosia, jotka kertovat, millaisista paikoista on kyse. Minkälaisiin paikkoihin arvelet seuraavien paikannimien viittaavan?

1        Kirkkoahde
2        Kiviluoma
3        Mustasalo
4        Niemenpuhto
5        Rajakangas

 2_12_maastokuva.jpg

Vastaukset

1. Esimerkiksi Ikaalisten Kirkkoahde on metsää kasvava mäki, jossa on aikoinaan kulkenut kirkkotie, ja Isojoen Kirkkoahde on maantiemäki kirkon kohdalla. Lähinnä Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä ahde-sanalla tarkoitetaankin maantiessä olevaa mäkeä. Sanalla on lisäksi merkitys ’joen törmä, äyräs; jokivarsimaa; alava rantaniitty’ etupäässä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ja jonkin verran muuallakin.

2. Paikannimi Kiviluoma on yleisin luoma-loppuisista vesistönimistä. Esimerkiksi Karijoen Kiviluoma on pieni, hyvin kivinen puro. Suomen murteissa luoma-sana esiintyy merkityksessä ’pieni joki tai joenhaara’ lähinnä Etelä-Pohjanmaalla, merkityksessä ’lampi’ Kainuussa ja merkityksessä ’apaja, nuotanvetopaikka’ Lounais-Suomen rannikolla. Sana sisältyy myös moniin talonnimiin.

3. Mustasalo-nimiset paikat ovat suurimmaksi osaksi synkkiä, kuusikkoisia metsiä, mutta joukossa on muutama saarikin. Sana salo on Suomen etelä- ja keskiosissa melko yleinen luontonimien jälkiosa, ja se tarkoittaa lähinnä asumatonta, syrjäistä ja suurtakin metsäaluetta mutta osassa Suomea myös suurta metsäistä saarta. Sana on myös liki 1 500 asutusnimen jälkiosana.

4. Puhto esiintyy yleensä kylien nimissä, sillä sen ensisijainen merkitys on ’pieni kylä, erillinen taloryhmä, joka on muodostunut usein kantatalosta ja siitä erotetuista tiloista’. Niin myös Nivalan Niemenpuhto on Niemen kantatalon ympärille syntynyt kyläkulma. Levikiltään puhto on keskipohjalainen, mutta nykyisin sen on surjäyttänyt kylännimien jälkiosana sana  perä.

5. Suomessa on monia Rajakankaita, jotka nimensä mukaisesti sijaitsevat tilojen, kylien tai pitäjien rajoilla. Paikannimistössä kangas-sanalla tarkoitetaan ensisijaisesti hiekkaperäistä, usein männikköistä metsämaata tai mäkeä ja jälkiosana sana sisältyykin tuhansiin metsien ja metsäpalstojen nimiin koko Suomessa lounaisinta ja pohjoisinta osaa lukuun ottamatta. Sana esiintyy myös monissa talonnimissä.

 

Kirjoittaja työskentelee Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkistossa, jonka aineistoihin nimitiedot perustuvat.

 
Kielikello 2/2012
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »