Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2012

Leena Joki

Uudissana

Ilmari Hakala

Hallintohimmeli

Aluehallinnon uudistusten yhteydessä politiikan kieleen on ilmaantunut soinnukas sana hallintohimmeli. Sillä viitataan byrokratiaan ja epäselviin hallintorakenteisiin, kun puhutaan esimerkiksi nykyisistä seutukunnista tai suunnitteilla olevista suurkunnista.

Jyrki Kataisen hallitusohjelman valmistuttua kesällä 2011 hallintohimmeli on esiintynyt tiheään poliitikkojen puheenvuoroissa. Puhujan näkökulmasta ja puolueesta riippuu, mitä hallintomallia hallintohimmeli kulloinkin kuvaa. Viime vuoden tulokas sana ei kuitenkaan ole; ainakin Henna Virkkunen on käyttänyt sitä jo syksyllä 2008 puhuessaan perusterveydenhuollon järjestämisestä:

”Kokoomuksen mielestä terveyspalvelut tulee järjestää joustavasti ja toimivasti nimenomaan potilaan kannalta. Päättäjien tarmo keskittyy usein liiaksi hallintohimmeleiden rakentelemiseen – –.” (Pöytäkirja eduskunnan täysistunnosta 91/2008.)

Monien poliitikkojen puheille on ominaista kuvakielen luova ja värikäs käyttö.  Keskustan Aila Paloniemi sijoittaa hallintohimmelit muiden epäonnistuneina pitämiensä ilmiöiden joukkoon näin:

”Jyväskylästä on tullut kolmen kunnan kuntaliitoksen jälkeen sellainen hallintohimmeleiden, liikelaitosten ja tytäryhtiöiden viidakko, että sen läpi ei pääse edes porakoneella.” (Pöytäkirja eduskunnan täysistunnosta 19/2012.)

Lehtikirjoituksissa hallintohimmeleiden yhteydessä tulee usein esiin päättäjien ja kansan etäisyys toisistaan. Toimittaja Jouko Kempas käsittelee sanomalehti Karjalaisen verkkosivulla Joensuun uutta hallintomallia otsikolla Ihmisen osa Joensuun hallintohimmelissä pohtimalla muun muassa, pystytäänkö uudistuksella parantamaan asukkaiden palvelujen laatua (http://www.karjalainen.fi, 27.1.2012). Evankelisluterilaisen kirkon keskushallintokin voi olla kaukana rivijäsenestä: ”Tavalliselle seurakuntalaiselle on lähes hepreaa tuo sekava byrokraattinen hallintohimmeli hiippakuntineen ja tuomiokapituleineen”, kirjoittaa ”TutkijaNN” sanomalehti Keskisuomalaisen keskustelupalstalla (http://www.ksml.fi, 22.2.2012).

2_12_himmeli.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Miksi sana himmeli on yhdistetty epäselviin hallintorakennelmiin? Himmelihän on sopusointuinen käsityötaidon tuote, jonka katseleminen rauhoittaa mieltä, kun taas mutkikasta hallintohimmeliä ei ihaile kukaan, vaan kaikki vaativat sen purkamista. Yhteistä näille rakennelmille on kuitenkin monimutkaisuus ja sokkeloisuus – sanan hallintohimmeli synonyymeina onkin silloin tällöin käytetty myös sanoja hallintohäkkyrä ja hallintohärveli. Sanojen himmeli ja himmeä äänteellinen sukulaisuus on niin ikään voinut vaikuttaa hallintohimmelin syntyyn.

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.
Kielikello 2/2012
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »