Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2012

Riitta Korhonen

Suomen kielen lautakunta

Luottavatko he toisiinsa, toinen toiseensa vai toinen tosiinsa?

Kun kyse on kahden tekijän, kokijan tms. vastavuoroisesta suhteesta, näihin osapuoliin viitataan yleisimmin käyttämällä omistusliitteellistä toinen-sanan monikkomuotoa, esimerkiksi he auttoivat toisiaan.

Eri taiteenlajit ovat aina saaneet vaikutteita toisiltaan. | Näin makeiset eivät liimaudu toisiinsa. | Noudatamme koulussamme hyviä tapoja ja kunnioitamme toisiamme.

Selvästi harvinaisempi on rakenne, jossa on kaksi yksikkömuotoista toinen-sanaa: auttoivat toinen toistaan. Ilmauksen merkitys on muuten sama kuin edellisenkin, mutta vastavuoroisuuden vivahde (’puolin ja toisin’) korostuu.

Oikeusasiamies ja oikeuskansleri voivat siirtää kanteluita toinen toiselleen. | Naimisissa keskenään ollut pariskunta käräytti toinen toisensa nettideittailusta. | Keskinäinen rauha edellyttää, että luotamme toinen toiseemme. | Miksi te olette toinen toisellenne susia?

Tätä ilmaustyyppiä käytetään myös, kun kyse ei ole vastavuoroisesta suhteesta, esimerkiksi Uudistukset seurasivat toinen toistaan. Lisäksi toinen toistaan esiintyy kiteytyneenä vahvistusilmauksena komparatiivimuodon yhteydessä: toinen toistaan maukkaampia makeisia.

Kolmas käytössä oleva rakennetyyppi on edellisten yhdistelmä: se sisältää yksikkö- ja monikkomuotoisen toinen-sanan; tässä vastavuoroisuuden merkitys korostuu entisestään. Tätä rakennetta ei ole pidetty suositeltavana, koska samassa rakenteessa on yksikkö ja monikko, jotka muodostavat luvultaan epäharmonisen sanaparin. Rakenne toinen toisiaan, toinen toisiltaan on kuitenkin käytössä tavallisempi kuin kaksi yksikkömuotoista toinen-sanaa sisältävä ilmaustyyppi toinen toistaan, toinen toiseltaan.

Rasmus ja HIM matkivat toinen toisiaan. | Pankit perivät entistä korkeampia korkoja lainatessaan rahaa toinen toisiltaan. | Puolisoiden pitäisi muistaa, että he ovat toinen toistensa parhaita ystäviä.

Edellisissä esimerkeissä pelkkä monikollinen toinen-sana riittäisi ilmaisemaan tarkoitetun vastavuoroisuuden: matkivat toisiaan, perivät toisiltaan jne.Ilmaustyypissä toinen toisiaan molemminpuolisuus kuitenkin tuntuu korostuvan. Lisäksi voi myös ajatella, että tämärakenne ei hahmotu osiensa summaksi vaan elää omaa elämäänsä; sen merkitys on sama kuin olisi yksin esiintyvän monikollisen toinen-sanan. Ilmaus ei aiheuta väärinymmärryksiä, ja niinpä toinen toisiaan, toinen toisilleen ‑ilmaustyyppiä voidaan myös pitää hyväksyttävänä.

Asia on esitelty suomen kielen lautakunnalle 16.2.2012.
Esimerkit on poimittu Internet-teksteistä.

 
Kielikello 2/2012
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Toinen toistaan (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »