Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2012

Klaas Ruppel

Uutisia

Tulossa maahanmuuttajakielten sanakirjojen sarja

Maahanmuuttajakielten sanakirjat ovat uusi avaus Kotuksen sanakirjatyössä. Sanakirjat on suunniteltu 30 000 hakusanan laajuisiksi, ja lähtökielenä on suomi. Sanakirjojen on tarkoitus tukea maahanmuuttajien kotoutumista, ja ne edistävät niin suomen kielen oppimista kuin oman äidinkielen säilymistä. Toisaalta sanakirjat ovat tärkeä apuväline kääntäjille ja tulkeille. Sanakirjojen kahtalaisen tehtävän vuoksi hakusanoiksi on valittu toisaalta tavallisinta jokapäiväistä sanastoa ja toisaalta joidenkin alojen keskeisintä termistöä. Näitä aloja ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveysala, lääketiede, opetusala, oikeustiede, tietotekniikka jne.

Sanakirjat on tarkoitus laatia niille kielille, joissa tarve on suurin. Tarve määräytyy sekä kieliryhmän koon että sanakirjatilanteen mukaan. Venäjä, viro ja englanti ovat suurimmat maahanmuuttajien kieliryhmät, mutta näiden kielten sanakirjatarve on pieni, koska sanakirjoja on runsaasti olemassa. Lähes yhtä suuri kieliryhmä kuin englanti on somali. Suomi–somali-sanakirjaa ei ennestään ole olemassa, joten maahanmuuttajakielten sanakirjojen sarjan ensimmäinen vieras kieli onkin somali.

Sanakirjat toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön erillisrahoituksen tuella ja yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Sanakirjatyö on vasta alussa, joten kestää vielä muutaman vuoden, ennen kuin ensimmäinen sanakirja ilmestyy verkkoon kaikkien käytettäväksi.
Kielikello 1/2012
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »