Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2012

Sari Maamies

Kysyttyä

Pakkasennätys rikki Sallan Naruskalla

Kysymys: Sallan Naruska on tullut tunnetuksi erityisen kylmänä paikkakuntana, ja uutisissa kerrotaan usein siellä mitatuista pakkasennätyksistä. Mitataanko ennätyspakkasia Naruskalla vai Naruskassa?

Vastaus: Naruska on kylä Sallassa, aivan Venäjän rajan tuntumassa. Nimi Naruska taipuu ulkopaikallissijoissa, eli kovia pakkaslukemia mitataan Naruskalla, lähdetään Naruskalle ja tullaan Naruskalta.

Kun ilmaistaan jossakin olemista, sieltä tulemista, sinne menemistä, käytetään paikannimistä joko sisä- tai ulkopaikallissijoja: ollaan Oulussa mutta Tampereella, lähdetään Maaningalle mutta Liminkaan. Oikean taivutustavan ratkaisee paikkakunnan oma, vakiintunut käytäntö. Useimmiten sijan valinta ei tuota ongelmia vieraspaikkakuntalaisellekaan, mutta eräissä nimissä kielitaju ei välttämättä kerro oikeaa muotoa. Paikkakunnan oma käytäntö kannattaa pyrkiä selvittämään, sillä väärä taivutus herättää monesti närää. Kuntien nimien taivutuksen voi tarkistaa esim. Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivulta Kuntien nimet ja niiden taivutus (www.kotus.fi). Kuntaa pienempien paikkakuntien nimistä on taivutusohjeita mm. sähköisen Kielitoimiston sanakirjan Asutusnimihakemistossa sekä monissa kielenhuollon oppaissa.
Kielikello 1/2012
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »