Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2012

Bertalan Galambosi

Havaintoja

Runolliset yrttituotteet

Maatilayrityksen joukossa on pieni erikoisryhmä: yrttitilat. Yrtteihin liittyvät mielikuvat heijastuvat yrttituotteiden nimien valintaan. Tuotenimet kuvaavat yrttinaisten mielikuvitusta ja  kansanperinteen tuntemusta mutta myös huumorintajua.

viiva.gif

Viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana on erityisesti Itä-Suomessa syntynyt useita yrtteihin keskittyneitä yrityksiä. Yrttejä viljellään yleensä sivutuotantona. Pieniyrittäjien tuotteisiin kuuluvat kuivatut maustekasvit ja niistä valmistetut mausteet, mausteseokset tai yrttisuolat. Toinen tärkeä tuoteryhmä ovat yrttiteeseokset. Nykyisin on myös nykyaikaisemmilla tuotantomenetelmillä valmistettuja yrttiuutteita ja aromiöljyjä. Useat yrittäjät keräävät luonnon villiyrttejä ja markkinoivat ne suoraan ravintoloihin tai jalostavat itse.

Paikallisten tuotteiden nimienkin on oltava kiinnostusta herättäviä ja vedottava kuluttajiin. Kun yrttituotteiden myynti yhä yleisemmin tapahtuu netin kautta, kuluttaja lukee ensiksi tuotenimet ja sitten klikkaa tuotteisiin. Siksi nimen merkitys korostuu entisestään.

Yrttituotteiden houkuttelevat nimet

Yrttiyrittäjien kanssa toimiessani olen kiinnittänyt huomiota tuotteiden nimivalintoihin. Olen ihaillut yritysten naisia siitä, miten taitavasti he pystyvät keksimään yrttituotteille sujuvia, hauskoja ja tunnelmallisia nimiä. (Yrttiviljelykurssien osallistujista yli 95 % on naisia.)

Yrttituotteen nimen on oltava ytimekäs ja sen pitää viitata käyttötarkoitukseen, kuten maustamiseen ja yrttien parantaviin vaikutuksiin. Nimen on oltava myös mielenkiintoinen ja houkutteleva sekä tietenkin myös lainsäädännön mukainen. 

Suurin osa tuotenimistä kuvaa tuotteiden sisältöä suoraan ja asiallisesti, eikä niissä ole paljon tilaa mielikuvitukselle. Useimmiten etiketit kertovat yksiselitteisesti maustekasvien nimen, kuten Basilikatai  Luomuruohosipuli. Tähän ryhmään kuuluvat myös maustetut yrttisuolat, esimerkiksiKatajanmarjasuola. Seoksen nimi voi kertoa myös maustamiskohteen: Kalamauste. Asiallisen nimen on lisäksi saanut esimerkiksi terveystuotteisiin kuuluva Nokkos-peltokorte-kalkki-valmiste.

Mausteet tai mausteseokset ovat kuitenkin saaneet erikoisempia nimiä silloin, kun nimiä on yhdistetty johonkin tunnettuun paikalliseen seikkaan. Savonlinnassa on käytetty hyväksi Olavinlinnan läheisyyttä antamalla tuotteille sellaisia nimiä kuinLinnanherran lihamaustejaKeisarin keittomauste. Lapissa toimivat yrttiyritykset hyödyntävät tietysti Lapin luontoa ja eksotiikkaa, ja tuotenimet viittaavat suoraan näihin: Joen Joiku, Tunturitaika, Revontulitee.Mikkelissä on hyödynnetty Tertin kartanossa pitkään viljellyn Tertin ruusun kukkien hienoa aromia, ja vieraat voivat viedä mukanaan tuliaisena koko sarjan ruusutuotteita  RuusumarmeladistaRuusun terälehtihyytelöön.Yrttiteejuomien nimen avulla pyritään rakentamaan teehetken tunnelmaa: Juhlamieli-yrttitee,Kesämuisto,Vihreä Metsäpolku, Hämärän hyssymyssy

Kuluttajien kannalta yrttituotteisiin liittyvä tärkeä perusolettamus on niiden vaikutus tiettyihin vaivoihin. Yksinkertaisimmillaan nimitys viittaa suoraan terveysvaikutukseen Hyvä olo -yrttijuoma). Terveyteen viitataan myös valitsemalla nimiä, jotka muistuttavat maailman eri kolkissa käytettyjen klassisten yrttituotteiden nimiä, kuten Luostarin yrttitipat. Naisille tarkoitettujenjuomien ja tuotteiden nimissä viitataan mm. vaivojen parantamiseen ja rakkauteen: Kuun kumotus, Pohjan Akka. Miehille tarkoitettujen tuotteiden nimissä on sellaisia kuin Pakkaspojan kylmägeeli.

Vilustumiseen tarkoitettujen tuotteiden nimet ovat joskus melko eksoottisia ja viittaavat usein myös vanhan ajan lääkkeisiin: Kylmänroppi-yrttiuute, Kolotustipat. Vatsaongelmiin tarkoitetun tuoteryhmän nimissä on sellaisia humoristisia luomuksia kuin Ahtojää  ja Tukinuitto (kovalle vatsalle). Paastoamiseen ja nesteenpoistoon taas on tarkoitettu esimerkiksi tuote nimeltä Nestehukka. Frantsilan luomuyrttitilan emäntä on käyttänyt runsaasti suomalaiseen kansallisromantiikkaan  ja Kalevalaankin viittaavia nimiä, kuten Lemminkäisen äidin terva-pihkasalva. Löylytippojen nimissä on sellaisia kuin Sininen hetki

Kansa on aina uskonut lemmenpuuhissa yrtteihin, ja tämä näkyy yhä yrityksien tuotelistoilla, joilta löytyy sekä perinteistä Lemmenjuomaa että leikillisemmin nimettyä Kutujuomaa.

Kulttuuriperinteeseen pohjautuva kieliosaaminen, joka näkyy nimissä, on tehokas markkinointikeino tätä erikoisalaa edustaville yrttiyrityksille – ja myös yleisesti kiinnostava ilmiö.

 

Kirjoittaja on yrttientutkija ja yliagronomi.
Kielikello 1/2012
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »