Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2011

Liisa Nuutinen

Uudissana

Mikko Martikainen

Hengähdä ja huokoista

Talouselämä-lehti ehdotti tämän vuoden tammikuussa vuoden teemaksi työelämän huokoistamista. Työn ja työelämän huokoistaminen tarkoittaa työnteon riittävää tauottamista, joka auttaa työntekijää jaksamaan työssään. Työpäivää voi huokoistaa tauoilla, työvuotta lomajaksoilla ja työuraa vaikkapa vuorotteluvapaalla.

Käsitteen työn huokoistaminen on lanseerannut Työterveyslaitoksen Inhimillinen työ -yksikön johtaja, professori Mikko Härmä. Hänen mukaansa työssä jaksamiseen liittyvät kysymykset koskevat erityisesti ikääntyviä, jotka pohtivat työelämässä pärjäämistä 63 ikävuoden jälkeen.

Huokoistamisen idea ei suinkaan ole uusi – vanhastaan on puhuttu työn ja työpäivän tauottamisesta. Taukojen pitäminen kesken työpäivän katkaisee kiireen, antaa aivoille lepoa ja näin auttaa jaksamaan. Elvyttäviä taukoja tarvitaan, jottei työn tuottavuus laske ja työntekijän luovuus kärsi. ”Ei ihiminen oo mikää masiina”, tiedetään Etelä-Pohjanmaalla.

Tarvitaanko vanhalle asialle sitten uusi ilmaus? Tarvitaan ja ei tarvita. Jos työnteon tauottamisen merkitystä ei ole riittävästi ymmärretty, vika voi olla paitsi työkulttuurissamme myös itse sanassa. Onko tauko-sanalla työelämässä huono kaiku? Synnyttääkö se turhan usein mielikuvan pitkistä kahvi- ja tupakkatauoista, joihin paetaan työn ääreltä vetelehtimään ja juoruilemaan? Kuinka pitkä on tauko – kahvi-, tupakka-, levähdys-, hengähdys- tai tuumaustauko?

4_11_Huokoistaa.jpg

Huokoistamisen ajatus lienee syntynyt vastakohdaksi sanalle tiivis. Tiivis on tiheää, kompaktia, mitään läpäisemätöntä, kuten vaikkapa tiivis puutarhamaa ja vesi- tai ilmatiivis pakkaus. Tiiviin maan vastakohta on ilmava ja kuohkea, huokoinen maa. Tiivis toiminta on nopeatahtista ja intensiivistä. Sellainen työtahti voi olla raskas, ja silloin tiiviyttä on syytä huokoistaa. On hyvä huokaista ja huokoistaa.

Huokoistaa oli viimeisiä Kielitoimiston sanakirjan uuteen, vuonna 2012 ilmestyvään versioon lisättyjä sanoja. Sen päämerkitys on ’tehdä huokoiseksi tai huokoisemmaksi’, mutta sanalla on myös kuvallista käyttöä: työpäivän huokoistaminen tarkoittaa siis sopivien taukojen pitämistä ja työn kuormituksen tasaamista.
Kielikello 4/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »