Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2011

Iloinen kieliuutinen

Virkakielen kehittäjä palkittiin

4_11_vuoden_osaaja.jpg EU-kielenhuoltaja Aino Piehl Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta on Akavan Erityisalojen Vuoden osaaja 2011. Palkinto myönnettiin erityisesti Piehlin työstä virkakielen parantamiseksi.

Maamme nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu uraauurtava sitoumus, jonka mukaan ”laaditaan toimintaohjelma lainsäädännön, viranomaisviestinnän ja asioinnin kielen kehittämiseksi.” Kirjaus on tulosta Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) ja Selkokeskuksen kampanjasta. Kampanja alkoi keväällä 2010 tilanteessa, jossa Kotus eli valtion tuottavuusohjelman aiheuttamassa epävarmuudessa. Aino Piehl lähti kuitenkin määrätietoisesti edistämään virkakieliasiaa, ja hänellä oli suuri osuus hankkeen onnistumisessa. Piehl on myös esitellyt sekä kampanjaa että sen lopputulosta kansallisissa ja kansainvälisissä tilaisuuksissa ja tehnyt siten tunnetuksi Suomen  toimia virkakielen – ja sitä kautta hallinnon – toimivuuden parantamiseksi.

Palkintoraati totesi lisäksi Aino Piehlin työn edustavan Akavan Erityisalojen jäsenkunnan erityisasiantuntijatyötä parhaimmillaan. Virkakielikysymys on merkittävä monille liiton edustamille aloille, joita kaikkia koskee asiantuntijoiden viestinnän ymmärrettävyys.
Liitto haluaa valinnalla tuoda esille myös sen tärkeän työn, jota Kotimaisten kielten tutkimuskeskus tekee.  ”Mielestämme on tärkeää, että julkisuudessa, ministeriöissä ja kansalaisten keskuudessa ymmärretään tutkimuslaitosten työn merkitys koko suomalaiselle kulttuurille ja yhteiskunnalle”, todetaan palkinnon perusteluissa.

(Akavan tiedote 11.11.2011)
Kielikello 4/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »