Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2011

Laura Paananen

Kysyttyä

Sananselityksiä: skene, hipsteri, ja indie

Kysymys: Mitä tarkoittavat sanat skene, hipsteri ja indie?

Vastaus: Heikki Paunosen Stadin slangin suursanakirjan (2001) mukaan skene tarkoittaa näkymää. Sana on lainattu suomeen englannista, jossa sanalla scene on sama merkitys. Viime vuosina skene on saanut uusia merkityksiä, ja nykyään sitä voidaan käyttää viittaamassa erilaisiin alakulttuureihin tai sosiaalisiin ryhmiin. Skenen muodostaa joukko samanhenkisiä ihmisiä, joilla on yhteisiä kiinnostuksenkohteita sekä asiantuntemusta ja vaikutusvaltaa omalla alallaan. Voidaan puhua esimerkiksi suomiräppiskenestä tai leffaskenestä. Skeneen voi kuulua niin alan ammattilaisia kuin harrastelijoita. Kaikki eivät välttämättä tunne toisiaan, joten kyse on pikemminkin sosiaalisista verkostoista kuin tiiviistä ryhmistä. Skenestä on johdettu verbit skenettää, skeneillä ja skenetellä. Verbien merkitys ei ole vakiintunut, mutta useimmiten niillä tarkoitetaan käyttäytymistä, jolla korostetaan skeneen kuulumista.

Hipsterillä tarkoitetaan puolestaan keskiluokkaista nuorta aikuista, joka on kiinnostunut valtavirrasta poikkeavasta muodista ja kulttuurista. Hipstereiden pukeutumista, musiikkimakua ja elämäntyyliä saatetaan kuvailla hyvinkin tarkasti, mutta kuvaukset vanhenevat nopeasti, koska hipsterit ovat tyypillisesti aikaansa edellä ja kiinnostuvat jatkuvasti uusista ilmiöistä. Hipsterin määrittelystä tekee vaikean sekin, että yleensä hipsterityyliset ihmiset eivät itse pidä itseään hipstereinä. Se on ymmärrettävää, sillä sanaan sisältyy usein halventava, pejoratiivinen merkitysvivahde ja diivailun sivusävy.

Myös skenestä johdettua verbiä skeneillä voidaan pitää pejoratiivisena. Sillä voidaan viitata joskus hipstereihin: heitä saatetaan kutsua skeneilijöiksi hieman halveksuvaan sävyyn. Skene ja sen johdokset eivät viittaa kuitenkaan pelkästään hipstereihin (joten joskus käytetäänkin täsmällisempää ilmausta hipsteriskene ja siitä johdettua verbiä hipsteriskeneillä).

Toisaalta hipstereitä on kuvattu adjektiivilla indie. Sanan alkuperä on indie-musiikissa, jolla tarkoitetaan pienten, kaupallisuutta vieroksuvien levy-yhtiöiden tuottamaa musiikkia. Sittemmin sanan merkitys on laajentunut kuvaamaan mainstream- eli valtavirtakulttuuria vieroksuvaa elämäntyyliä.

 

Kirjoittaja työskenteli harjoittelijana Kielitoimistossa kesällä 2011.
Kielikello 3/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »