Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2011

Sari Maamies

Kysyttyä

Vau, mitä arkkitehtuuria!

Kysymys: Kumpi on oikea muoto, wow-arkkitehtuuri vai wau-arkkitehtuuri? Edellisen alkuosa on englantia, jälkimmäisen ei ainakaan suomea. Entä huudahduksessa: vau vai wau?

Vastaus: Englannin sanaa wow-architecture on käytetty suomessa asuissa wow-, wau- ja vau-arkkitehtuuri. Sanalla tarkoitetaan arkkitehtuuria, jolla tavoitellaan erottumista, ainutlaatuisuutta ja hätkähdyttämistä. Wow tai wau ei ole lyhenne vaan huudahdussana, interjektio. Tässä yhteydessä se lienee tarkoitettu kuvaamaan rakennuksen katsojassa aiheuttamaa reaktiota. Suomessa käytetään kirjoitusasua vau, joka esiintyy näin kirjoitettuna mm. Kielitoimiston sanakirjassa. Suomeksi voidaan siis kirjoittaa vau-arkkitehtuuri.

Vau-arkkitehtuurin ja vau-rakennuksen tavoite on tuottaa katsojalle vau-kokemus. Sellaisen voi tuottaa myös vau-elokuva, johon katsoja ostaa lipun nähdäkseen jotain ennenkuulumatonta ja henkeäsalpaavaa.Yritysmaailmassa menestyy puolestaan firma, jolla on vau-tuote, kehuttu, ominaisuuksiltaan hätkähdyttävän uudenlainen tuote (joka trenditietoisen kuluttajan on pakko saada osoittaakseen olevansa ajassa kiinni).

Rakenteeltaan samanlainen kuin vau-arkkitehtuuri ja vau-kokemus on mm. sana ahaa-elämys. Yhdysmerkki on näissä yhdyssanarakenteissa tarpeen selvyyden vuoksi.
Kielikello 3/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »