Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2011

Tarja Heinonen

Jokisen eväät

Nakki ja muut ajanjaksot elämässämme

Muutama vuosi sitten juttelin erään nuoren miehen kanssa ja kuulin sen ensimmäistä kertaa, nimittäin hassun ajanmääritteen. Vuonna pahvi (merkityksessä ’ajat sitten’) oli tapahtunut jotain, en tosin enää muista mitä. Sana pahvi vei kaiken huomioni.

Nyttemmin olen törmännyt tähän ilmaisutapaan harva se päivä. Joku kertoo saaneensa ajokortin vuonna peruna, toinen on harrastanut maalausta vuonna lanttu ja porkkana, ja joku kolmas on ollut kotiäitinä vuodesta keppi. Hääetiketti on tietysti vuodelta nakki, ikääntynyt talo vuodelta miekka ja kirves, ja lapsen kulahtanut nuttu vuodelta paavo. Tosin puheesta en näitä esimerkkejä ole napannut, vaan Internetin keskustelupalstoilta, missä nokkelilla sananvalinnoilla aivan kilpaillaan.

Ajoituksena toimii siis yksi tai kaksi sanaa, jotka edustavat jotakin yksinkertaista, usein myös vanhakantaista asiaa. Ruoka-aineista suosiossa näyttävät olevan ainakin juurekset ja nakki, karskimpaa sananvalintaa halajava löytää mieleisensä kivistä, metalleista sekä näistä valmistetuista tuotteista: kivi, kirves, miekka, kilpi jne. Esiintyy myös edellisten teemojen yhdistelmää, kun tilanne ajoitetaan vuoteen nakkisota. Sanaa vuosi ei sitäkään aina käytetä, vaan muisteloissa saatetaan siirtyä aikaan rauta ja kupari, tai aikaan kivi ja sammal. Vain mielikuvitus on rajana, kun luodaan vaikutelma usvaisesta kaukaisuudesta.

Jo aiemmin on ollut käytössä samanrakenteinen menneeseen viittaava ilmaus vuonna yksi ja kaksi. Arvellen, että sekin on varmasti nykyisen muotiaallon myötä saanut rinnalleen vaihtoehtoja, tein muutamia arvausperusteisia hakuja netin hakukoneella. Ja arveluni osoittautui oikeaksi: joskus vuonna kolme ja neljä on sattunut ainakin jokunen raportoimisen arvoinen tapaus ja vuonna viisi (mutta ei siis oikeasti vuonna viisi) taas jotain muuta.

Samalla kun kokeilin, vieläkö löytyisi jotakin vuodelta kuusi, törmäsin paitsi kuusipuuhun myös merkitykseltään erikoiseen tapaukseen: menneisyyden sijasta muuan kirjoittaja olikin luonut katseensa tulevaan ja siellä vuoteen kuusi ja koivu. Se mikä menneisyydessä on ollut tuttua ja turvallista, kajastelee sellaisena myös tulevaisuudessa.

 

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.

P.S. Tämän jutun kirjoittaja, syntyjään vuodelta lankapuhelin ja mustavalko-tv, kiittää lukijapalautteesta ja pahoittelee, ettei viime pakinassaan (Kielikello 2/2011) tuntenut jo 1980-luvun alkupuolelta juontuvaa käsitettä hiihtoniilo.
Kielikello 3/2011
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Niiloja ja ihmisiä (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »