Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2011

Riitta Eronen

Kielivoimistelua

Kielivoimistelua

Mitä nykyiseen yleiskieleen ja oikeinkirjoitukseen kuulumattomia muotoja on  seuraavassa tekstissä? Huomaatko kuusi eroa?

viiva.gif

Mutta kun hotellin isäntä ei mistään hinnasta tahtonut pitää Kiljusen perhettä luonaan, niin päätettiin pyytää heitä lähtemään pois Helsingistä. Pyyntöä tekemään läksi poliisimestari, pormestari ja valtioneuvoston puheenjohtaja. Kiljusille luvattiin ylimääräinen juna kotiin. Isä ja äiti Kiljunen olivat aivan liikutettuja tästä kunnianosoituksesta. He pakkasivat tavaransa matkakirstuun ja läksivät rautatieasemalle.

Kaikki liikkeet olivat suljetut koko kaupungissa, ja kadut olivat täynnä kansaa, sillä kaikki tahtoivat nähdä heidät. Ja Kiljuset astuivat pitkin Esplanaadinkatua. – –

Olipa se juhlallinen lähtö! Ja kun juna läksi liikkeelle, hurrasivat kaikki. Ja sitten koko kaupunki hengähti helpotuksesta, kun Kiljusista oli päästy. He pääsivät jokseenkin onnellisesti kotiin. Asemalta he saivat hevosen ajaakseen omaan taloonsa. Kotiportilla pojat kajahuttivat hurraahuudon kotiväelle.

Katkelma Jalmari Finnen teoksesta Kiljusen Herrasväki (1914). Se sisältyy Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkiseen verkkoaineistoon Kainoon (http://kaino.kotus.fi/korpus/klassikot/meta/klassikot_coll_rdf.xml).

 

Kielivoimistelua: vastaukset

1) – – läksi poliisimestari, pormestari ja valtioneuvoston puheenjohtaja > läksivät (Verbi on monikossa, koska subjekteja on useita; verbin lähteä imperfektimuoto läksi sen sijaan on lähti-muodon rinnalla nyky-yleiskielenkin mukainen, tosin käytössä harvinaisempi.)

2) – – isä ja äiti olivat aivan liikutettuja > liikuttuneita (Passiivin partisiippi liikutettu näin käytettynä on ruotsin mallin mukainen.) 

3) – – liikkeet olivat suljetut > oli suljettu (Muoto olivat suljetut on kyllä oikein muodostettu, mutta nykykielessä käytetään tällaisessa yhteydessä yleensä passiivirakennetta, kuten oli suljettu.)

4) – – pitkin Esplanaadinkatua > Esplanadinkatua (d:n, b:n, f:n ja g:n edellä vierassanojen toiseksi viimeiseen tavuun on vakiintunut lyhyt vokaali.) 

5) – – pojat kajahuttivat > kajauttivat

tai kajahduttivat

6) – – hurraahuudon > hurraa-huudon (Kun yhdyssanan osana on merkki, numero, sana-aines tms., käytetään yhdysmerkkiä, vrt. kyllä-vastaus, ja-sana.)  

Lisäksi: Tekstissä on ja-sanalla alkavia virkkeitä. Vaikka ja-sanalla aika harvoin aloitetaan uusi virke, se lienee tässä kirjailijan tietoinen tyylikeino.
Kielikello 2/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »