Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2011

Eija-Riitta Grönros

Kysyttyä

Katsotaanko kiikarilla vai kiikareilla?

Kysymys: Ennen opetettiin, että kiikari on yksiköllinen sana, mutta nykyään puhutaan kiikareista, vaikka laitteita olisi vain yksi. Mikä on oikein?

Vastaus: Kiikari on alkuaan yksiköllinen sana. Sen pohjana on ruotsin sana kikare, joka on myös yksiköllinen (ruotsin verbi kika = tähystää, tähystellä). Suomen kielessä on alettu kuitenkin vuosien mittaan käyttää yksikön rinnalla myös monikkomuotoa kiikarit. Moni tulkitsee, että laite koostuu kahdesta ”kiikarista”. Asiaan on saattanut vaikuttaa myös englannin kieli, jossa vastaava sana on monikollinen binoculars. Monikollisen rinnakkaiskäytön yhä yleistyttyä Kielitoimiston sanakirjaankin on merkitty kiikari-sanan yhteyteen tieto siitä, että sanaa käytetään myös monikollisena. Voidaan siis sekä katsoa kiikarilla että katsoa kiikareilla.

Yksikkömuodon alkuperäisyydestä kertoo sanaan liittyvä kuvallinen käyttö, jossa ei edelleenkään monikkoa esiinny: Hänellä on uusi työpaikka kiikarissa, Hän on saanut rahakkaan sopimuksen kiikariinsa. Vain yksikössä toimii myös vanha sanaleikki kolmesta peräkkäisestä konjunktiosta: Osta kiikari, sillä näet nimittäin.

 
Kielikello 2/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »