Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2011

Markus Lång

Keskustelua

Kirjallisuudenomaisuus

Ansioitunut fennisti Erkki Lyytikäinen on parissakin yhteydessä mainostanut uudissanaansa kirjallisuuteus, jota hän tarjoaa venäjän käsitteen literaturnost suomennosvastineeksi (viimeksi Kielikellossa 1/2011). Hän moitiskelee sanaa ”kirjallisuudellisuus”. Suomen kielen lautakunta on kuitenkin jo 1991 käsitellyt kyseistä termiä ja todennut sen olevan väärin muodostettu. Kielitoimisto päätti suosittaa käyttöön sanaa kirjallisuudenomaisuus. Asiassa on epäselvää, onko Kielitoimiston suositus tältä osin muuttunut. Valitettavaa on myös, että Hosiaisluoman Kirjallisuuden sanakirja (2003) ynnä muut Lyytikäisen mainitsemat lähteet jättävät kyseisen suosituksen kokonaan huomiotta, vaikka siitä on alan lehdessä tiedotettu (Töysä, Harri: Sananen eräiden suomenkielisten semiotiikkatermien vastineista. Synteesi 1–2/1991).

Kirjoittaja on helsinkiläinen tohtori ja suomentaja.

 

Toimitus vastaa

Suomen kielen lautakunta ei ole käsitellyt sanaa kirjallisuudellisuus, mutta termistä on aikoinaan esitetty kysymys Kielitoimistolle. Kirjeenvaihdosta vuodelta 1991 löytyy vastaus, jossa yhdyssanaa kirjallisuudenomaisuus pidetään parempana kuin johdosta kirjallisuudellisuus. Termiä ei kuitenkaan tuolloin pohdittu julkisuudessa laajemmin, joten vastaus ei ole tavoittanut kaikkia kyseisen sanan käyttäjiä, ja termi kirjallisuudellisuus on päässyt vakiintumaan. Erkki Lyytikäisen kirjoituksessa ei ole kyse Kielitoimiston suosituksesta vaan sananmuodostuksen pohdinnasta. 
Kielikello 2/2011
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Kirjallisuuden ydin: kirjallisuuteus (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »