Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2011

Tarja Heinonen

Jokisen eväät

Niiloja ja ihmisiä

Onhan näitä ollut, vauhtivillejä ja rytmiveikkoja, mutta nyt on syntynyt kokonaan uusi ja ällistyttävän muuntautumiskykyinen mieslaji nimeltä niilo. Joskus vain pelkkä niilo, mutta useimmiten kuitenkin johonkin erikoisalaan syvällisesti uppoutunut harrastajaniilo.

Kuittiniilo säästää kuitit ostetuista lautakasoista vähintään 10 vuotta, autoniilo tuntee kärryn kuin kärryn, pyöräniilo pyöräilee, ja nastarengasniilosta tiedämme vain vähän mutta olennaisen: kulkee nastat alla.

Olipa niilo sitten kortti-, kirja- tai nörttiniilo, aina piilee jossakin oma niilojen yhteisö, joka ottaa hänet avosylin vastaan. Valokuvausta käsittelevässä nettikeskustelussa annetaan vinkki: ”Kamera-Niilojen väittelyä eri merkkien paremmuudesta voi seurata vaikka Digicamera.netin keskustelupalstalta.” Levykaupan nettisivuilla taas huomataan, että ”uudelleenjulkaisut siis taitavat nostaa alkuperäisten hintoja, kun jokainen levyniilo herää samaan aikaan tavoittelemaan samoja harvoja alkuperäisiä”. Jos niilo ei sittenkään jaksa erikoistua, ei hätää, hän pysyy hyvässä seurassa yhtenä monista perusniiloista.

Entäs sitten alan miehet?

Niilot voivat käydä harrastuneisuudessaan hermoille, mutta ovat yleensä harmittomia eivätkä hairahdu rikoksen poluille, kuten lukuisat veitsi-, puukko- ja asemiehet. Onpa valvontakameroihin tallentunut magneettimiehiäkin, jotka raksivat magneettien avulla hälyttimet pois kaupan olevista vaatteista. Miehessäkin on pehmeä puolensa, kun hän pukeutuu pyjamaan pyjamamieheksi, mutta myös menestys tarttuu nimenomaan mieheen, ei niiloon. Kansainvälistä uraa luova kelloseppä on kellomies, eikä mikään kelloniilo. Painija Pertti Ukkola ei asiantuntijan mukaan ollut ”varsinainen niskalenkkimies”, mutta saavuttipa hän silti Montrealin olympialaisissa kultamitalin upealla niskalenkkiheitolla. Samaa professionaalista kykyä huokuvat ”tinkimätön vahvistinmies”, ”aikamoinen laitemies” tai ”armoitettu musiikkimies”.

Naisten sarja

Naisille avoimia harrastelajeja edustaa paljon pienempi ja hajanaisempi rykelmä baariminnasta niksipirkkoon, eikä mikään nimi näytä yleistyneen niilon veroiseksi yleisnimeksi. Nainen-loppuiset yhdyssanatkin vastaavat yleensä vain tavanomaisia mies-loppuisia sanoja (esimerkiksi tiedemies on saanut parikseen  tiedenaisen), mutta omanlaistaan karaktääriä löytyy sentään rotunaisesta, tahtonaisesta ja uudesta yrittäjästä puumanaisesta.

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.
Kielikello 2/2011
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Monena mikot maailmalla (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »