Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2010

Riitta Eronen

Kysyttyä

Ei- vai epätoivottu tapaus?

Kysymys:  Ovatko ei-sanalla alkavat yhdyssanat hyväksyttäviä, esimerkiksi ei-kiireellinen? Entä milloin vastakohtaa ilmaistaan sananalulla epä-?

Vastaus:  Epä- on usein mahdollinen yhdyssanan alkuosa muodostettaessa jälkiosaa tarkoittavan sanan (useimmiten adjektiivin) vastakohtaa. Vastakohdan ilmaisemiseen on kielessä muitakin tapoja. Kielitoimiston sanakirjan mukaan epä-alun osoittama vastakohta on usein lievempi kuin ”toiskantaisen yhdyssanan jälkiosaa vastaava johdos”. Esimerkkinä tästä voisi olla vaikka ystävällisen vastakohta epäystävällinen, joka ei ole merkitykseltään yhtä vahva kuin vaikkapa töykeä.  Harvinaisempi ei-alkuinen yhdyssana on tarpeen silloin, kun ilmaistaan jotakin kokonaan käsitteen ulkopuolelle jäävää: ei-toivottu, ei-sosialisti. Ei-toivottu on vakiintunut ilmaus, vaikka epätoivottuakin näkee käytettävän (”koiran epätoivottu käyttäytyminen”).  Esimerkiksi terveydenhoitopalveluissa käytettävän termin kiireellinen hoito vastakohtana ei-kiireellinen hoito on mahdollinen, mutta yhtä täsmällinen on myös kiireetön hoito. Molempia käytetään.  

Kuten esimerkeistä näkyy, yhdyssanan aloittava ei- erotetaan jälkiosasta yhdysmerkillä. Kaksikin yhdysmerkkiä on käsitteessä ei-kenenkään-maa, joka tarkoittaa ensisijaisesti rintamalinjojen väliin jäävää maata.
Kielikello 4/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »