Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2010

Sari Vaula

Kysyttyä

Kohtalainen vai kohtuullinen?

Kysymys: Keskustelupalstalla pohdittiin, mikä olisi paras tapa laihduttaa ja kuinka kohtuullisen mahan saisi pois parissa kuukaudessa. Eikö kohtuullinen tarkoita sopivaa? Miksi siis pitäisi päästä eroon tällaisesta mahasta?

Vastaus: Sanojen kohtuullinen ja kohtalainen merkitykset menevät usein sekaisin. Sanakirjojen mukaan sanan kohtuullinen merkitys on asianmukainen, laatuunkäypä, kunnollinen, sopiva, ei liian suuri tai liian pieni. Kysymyksen esimerkissä vatsa lienee ainakin kirjoittajan mielestä liian suuri. Tähän yhteyteen sopisikin paremmin sana kohtalainen tai tarkemmin  kohtalaisen suuri.

Kohtalainen tarkoittaa, että jokin on melko hyvä, mukiinmenevä, melkoinen tai joltinenkin. Kohtuullinen vuokra on sopiva ja asianmukainen, mutta kohtalainen vuokra voi olla jo melko suuri. Jos elokuvaa luonnehditaan kohtalaiseksi, se on ihan kelvollinen, ei hyvä eikä huono..

Viime hellekesän levätilannetta on kuvattu sekä kohtalaiseksi (melko hyväksi) että kohtuulliseksi (kohtuuden rajoissa pysyväksi). Tässä käyttöyhteydessä merkitykset limittyvät ja niiden välille on vaikea löytää merkityseroa – ne voivat tarkoittaa jopa samaa asiaa.

Jotta ilmaus olisi mahdollisimman yksitulkintainen, kannattaa kiinnittää huomiota sanojen merkityksiin. On eri asia, jos talvilomakohde on kohtalaisen eli aikamoisen lentomatkan päässä kuin kohtuullisen eli sopivan matkan päässä. Kun uutisessa kerrotaan, että unkarilaiset ovat kohtuullisen epätoivoisia myrkkyvuodon takia, olisi selvempää sanoa, että he ovat melkoisen eli kohtalaisen epätoivoisia.

Kirjoittaja työskentelee kouluttajana Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa.
Kielikello 4/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »