Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2010

Linda Heinonen

Sananen

Kirkassilmä, silkohapsi

”Matti on aina ollut herkkusuu.” ”Vuoden mämmikoura on valittu.” Yhdyssanoja herkkusuu ja mämmikoura ei ole helppo ymmärtää vain osiensa perusteella.

viiva.gif 

Suurin osa yhdyssanoistamme on sellaisia, joissa ensimmäinen yhdyssanan osa määrittää jälkimmäistä, eli esimerkiksi omenapuu on yksi puulaji ja työmatka on tietynlainen matka. Herkkusuuta ja mämmikouraa ei kuitenkaan ymmärretä samalla tavalla, sillä kyseessä on ns. bahuvriihiyhdyssana tai lyhyemmin bahuvriihi.

Bahuvriihiyhdyssanan tarkoittama asia ei kuulu samaan lajiin eikä samaan luokkaan kuin yhdyssanan jälkimmäinen osa, eli herkkusuu ei ole jälkimmäisen osan suun luokka. Bahuvriiheilla tarkoitetaan yleensä ihmistä tai muuta elävää olentoa, kuten mielipuoli, hätähousu, hapannaama ja punapää. Joskus bahuvriihi voi olla myös esine, esimerkiksi kaksitaso. Olentoon tai esineeseen viitataan usein sen osaa tai ominaisuutta tarkoittavalla ilmauksella. Tyhjätasku on siis sellainen, jolla on kuvaannollisesti tyhjät taskut eli ’köyhä, rahaton’, ja mämmikouraksi nimitetään kömpelökätistä ihmistä, jolta putoilee tavaroita käsistä mämmimäisen velttouden vuoksi.

Bahuvriihit ovat usein huumorin sävyttämiä, pilkallisia tai jopa alatyylisiä, siis nimittelysanoja: saksiniekka, vinosilmä, heinähattu, punanahka ja kusipää. Mutta myös monet eläinten ja kasvien nimet ovat bahuvriiheja, esimerkiksi satakieli, mesikämmen ja sarvikuono. Satuhahmojen nimissä bahuvriihit ovat hyvin tavallisia, esimerkiksi Nuhanenä, Peppi Pitkätossu, Petteri Punakuono ja Pekka Töpöhäntä.

Bahuvriihit ovat kielessä melko yleisiä. ”Keltanokalle päivävoitto Räyskälän SM-purje-lennossa”otsikoi Helsingin Sanomat erään urheilujuttunsa. Uusiakin bahuvriiheja syntyy jatkuvasti. Valkotakkien eli lääkärien ja hoitajien tilalle tulevia johtajia, esimerkiksi juristeja, ekonomisteja ja virkamiehiä kutsutaan harmaapuvuiksi.

Mistä sitten on peräisin tämä eriskummallinen nimitys bahuvriihi? Termi on sanskritin kieltä, joka on Intian klassinen sivistyskieli ja myös yksi maan virallisista kielistä. Bahu tarkoittaa ’isoa’ ja vriihi ’riisiä’, eli bahuvriihi on ’sellainen, jolla on paljon riisiä’. Bahuvriihi on siis itsessäänkin bahuvriihi.

Kirjoittaja on työskennellyt harjoittelijana Kielitoimiston sanakirjan toimituksessa.

 

Bahuvriihiyhdyssanat ovat ajankohtaisia näin joulun aikaankin:

Joulupukki, joulupukki,
valkoparta, vanha ukki,
eikö taakka paina selkää?
Käypä tänne, emme pelkää!
Oothan meille vanha tuttu,
puuhkalakki, karvanuttu.
Tääl on myöskin kiltit lapset,
kirkassilmät, silkohapset.
Kielikello 4/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »