Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2011

Tiina Manni-Lindqvist

Kysyttyä

Mikä ihmeen Tl. Lappi?

Kysymys: Vastaan tuli nimi Tl. Lappi. Esiintyykö sana lääni siis vielä kuntien nimissä?

Vastaus: Kuntien nimien muutosten, kuntaliitosten, läänien nimien muutosten ja lopulta läänien lakkauttamisen myötä ovat sellaiset kuntien nimet kuin Hl. Koski ja Tl. Lappi poistuneet käytöstä, mutta Tl. Koski on säilyttänyt vanhan nimensä. Läänin nimi on näissä kuntien nimissä lyhennetty muotoon Tl. tai Hl. Lyhenne Tl. kertoo entisestä Turun läänistä, joka virallisesti oli Turun ja Porin lääni ennen kuin siitä tuli osa Länsi-Suomen lääniä vuonna 1997. Lyhenne Hl. taas viittasi entiseen Hämeen lääniin, joka 1997 jaettiin niin, että osa joutui Etelä-Suomen ja osa Länsi-Suomen lääniin. Vuoden 2010 alussa läänitkin lakkautettiin ja siirryttiin ”aluehallintovirastojen toimialueisiin”.

Satakuntalainen Lapin kunta käytti selvyyden vuoksi lyhennettä Tl. erotukseksi Lapin maakunnasta. Vuonna 2009 kunta yhdistettiin Raumaan, joten kunnannimenä Lappi lakkasi olemasta. Hämeen läänin Koski (Hl. Koski) taas muutti nimensä Hämeenkoskeksi vuonna 1995. Turun läänin Koski on säilyttänyt virallisessa nimessään vanhan läänin nimen, vaikka sitä ei enää tarvittaisikaan erotukseksi Hämeen läänin Koskesta.

Vaikka kuntien nimiä häviää kuntaliitosten yhteydessä, niitä tarvitaan yhä suurkuntien osien niminä sekä teksteissä, joissa käsitellään aikaa ennen nimenmuutoksia. Siksi on hyvä palauttaa mieliin lyhenteiden käytöstä kunnan nimissä annettu ohje: tekstissä on parasta kirjoittaa lyhenne ennen kunnan varsinaista nimeä ja käyttää lyhenteen perässä pistettä: Tl. Lappi, Tl. Lapissa, Tl. Koski, Tl. Koskella. Puhuttaessa ja ääneen luettaessa luontevinta on käyttää kokonaisia sanoja, ollaan siis esimerkiksi  ”Turun läänin Koskella”.
Kielikello 1/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »