Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2011

Riitta Eronen

Kysyttyä

Jasmiinivallankumous

Kysymys: Tunisiassa alkuvuodesta 2011 tapahtunutta kansannousua on nimitetty jasmiinivallankumoukseksi. Mistä nimi johtuu?

Vastaus: Nimityksen jasmiinivallankumous katsotaan noudattavan Portugalin neilikkavallankumouksen (1974) nimen mallia. Neilikan tilalla vain on Tunisian kansalliskukka jasmiini. Portugalin neilikkavallankumous sai aikoinaan nimensä siitä, että maailmalle levisi kuvia tytöistä, jotka työnsivät kukkia sotilaiden kiväärinpiippuihin. Kukat viittasivat rauhanomaiseen ja demokraattiseen vallansiirtoon. Tällaiseen verettömään vallankumoukseen viittaa myös nimitys samettivallankumous, joka oli Tšekkoslovakiassa 1989. Ukrainan demokratialiikkeen symbolina 2004 käytettiin oranssia väriä vaatteissa ja lipuissa, mistä nimi oranssi vallankumous ~ oranssikumous.

Kevättalven 2011 jasmiinivallankumous-nimitys ylitti valtioiden rajat. Lehtitietojen mukaan Kiinassa asti on kutsuttu kansalaisia kadulle jasmiinimielenosoituksiin. Tieto tapahtumista kulkee sosiaalisen median välityksellä, mistä syystä liikehdintää on kutsuttu myös mm. Twitter-vallankumoukseksi.  
Kielikello 1/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »