Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2011

Sari Maamies

Kysyttyä

Allergiaystävällinen hiusväri

Kysymys: Millaista on allergiaystävällinen hiusväri? Mitä sana allergiaystävällinen tarkoittaa?

Vastaus: Sana allergiaystävällinen ilmauksessa allergiaystävällinen hiusväri on merkitykseltään hämmentävä. Osiensa perusteella sen merkitys olisi lähinnä ’allergiaa edistävä’, vaikka tarkoitus on  ilmaista aivan  päinvastaista: allergikoille sopivaa, allergiaa  aiheuttamatonta. Sana ystävällinen esiintyy monien yhdyssanojen jälkiosana mm. merkityksissä ’johonkin myönteisesti suhtautuva, jotakin suosiva tai edistävä’, esim. kulttuuriystävällinen ’kulttuuria suosiva, edistävä’,  ihmisystävällinen  ’ihmisiin ystävällisesti suhtautuva’, lapsiystävällinen ’lasten tarpeet huomioon ottava’. Monesti sana ystävällinen yhdyssanan loppuosana kuitenkin olisi kuitenkin korvattavissa ilmaisevammilla sanonnoilla, esim. ”vesistöystävällinen” (pesuaine) olisi paremmin ympäristöä tai vesistöä säästävä tai saastuttamaton, vahingoittamaton.

Yhdyssanassa allegiaystävällinen ongelmana on epälooginen alkuosa: allergiaystävällinen sänky tarkoittaa allergikolle sopivaa sänkyä ja allergiaystävällinen lemmikki on allergiaa aiheuttamaton koira. Loogisempi olisikin siis sana allergikkoystävällinen. Jonkin verran sitä käytetäänkin. Useampisanainen ilmaus olisi tässäkin silti kuvaavin: allergikolle sopiva sänky tai lemmikki tai allergiaa aiheuttamaton koira tai lemmikki.
Kielikello 1/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »