Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2011

Terhi Nikkanen

Verkosta

Oulun läänin menettäminen jurppii yhä...

Sadealue Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueen pohjoisosassa.”

Melko tarkkaan vuosi on kulunut siitä, kun valtionhallinnossa tehty päätös aluehallintouudistuksesta ja läänien lakkauttamisesta tuli voimaan. ”Aluehallintouudistus vm. 2010” on saanut paljon arvostelua osakseen, ja kansa on uudistuksesta ymmällään muidenkin kuin ELY- ja AVI-lyhenteiden vuoksi.

Vielä runsaan vuoden jälkeenkin meille Yleen tulee edelleen ihmettelevää palautetta siitä,  ”miksi puhutaan entisestä Oulun läänistä vaikka lääni on yhä olemassa ja rajat ennallaan”... Kuinkahan moni suomalainen todellisuudessa tietää, ettei meillä ole enää vuoteen ollut läänejä! Ja ennen kaikkea: kuinka moni hyväksyy, että monisatavuotinen perinne läänijaosta katkaistiin ja esimerkiksi Oulun läänin tilalla on nyt Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI)?

Nimenomaan Pohjois-Suomen AVI aiheuttaa päänvaivaa kummallisella nimellään. Miten on mahdollista, että Pohjois-Suomen AVI on Lapin AVI:n eteläpuolella? Eikö Lappi enää kuulukaan Pohjois-Suomeen?

Ennen oli kätevää sanoa sadealueen yltävän Oulun läänin eteläosiin, nyt pitäisi sitten sanoa Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin. Vastaavasti sadealueen kattaessa pohjoisosat alueesta pitäisi puhua esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaasta lukuun ottamatta maakunnan eteläosia. Vaikka onpa sekin parempi vaihtoehto kuin kertoa sadealueen olevan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueen pohjoisosassa... Asia saattaa joistakin lukijoista tuntua vähäpätöiseltä, mutta kun tämän aluenimityksen kanssa yrittää kierrellä ja kaarrella päivä toisensa jälkeen, niin silloin viimeistään jurppii. Ja vielä enemmän jurppii, että Pohjois-Suomi on siirretty Lapin eteläpuolelle! Niinpä tulette kuulemaan ainakin minun suustani vielä moneen kertaan epämääräisiä sanontoja Oulun tienoilla, Oulun korkeudella, Oulun–Kuusamon seudulla, Kajaanissa asti

Valonpilkahduksia mieleeni toi loppuvuodesta uutisointi oppositiojohtajan kotiarestin päättymisestä Myanmarissa eli entisessä Burmassa. Toimittaja perusteli "entisen Burman" käyttöä sillä, että elätellään kuitenkin toivoa siitä, että Myanmar olisi joskus taas Burma. Saisiko tv-meteorologi käyttää entistä Oulun lääniä samasta syystä? Siinä toivossa olisi kiva elää!

 

Kirjoittaja on Ylen meteorologi. Teksti on lyhennetty pakinasta, joka julkaistiin palstalla ”Meteorologin mutinoita” 14.1.2011.
Kielikello 1/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »