Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2011

Petri Lauerma

Uutisia

Ikkuna 1800-luvun kieleen

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa on saatu valmiiksi laaja tekstiaineisto, joka tarjoaa läpileikkauksen 1800-luvun suomen kieleen. Luettavissa on  lähes 8,7 miljoonan sanan verran varhaisnykysuomen kaudella (noin 1810–1890) julkaistuja kirjoja, lehtiä ja sanakirjoja. Tarjolla on niin Topeliuksen Maamme-kirjan alkuperäissuomennoksen kaltaisia klassikoita kuin Ståhlbergin Valokuvauksen oppikirjan tyyppisiä harvinaisuuksia.  

Teosten valin­nassa on suosittu maallista, proosamuotoista ja alun perin suomeksi kirjoitettua kirjal­lisuutta. Mukana ovat myös ensimmäiset kansanrunojulkaisut ja merkittävimmät varhaiset suomennokset. Aineistossa on lisäksi valikoima almanakkojen liitekirjoituksia, asetustekstien otoksia ja vanhimpia lehtiä. Mukana ovat myös varhaisimmat merkittävät sanakirjat ja Meurmanin ensimmäinen suomenkielinen tietosanakirja.

Aineistoihin liittyvän hakuohjelman avulla teksteistä voidaan helposti tehdä erilaisia poimintoja. Kuka tahansa voi nyt oman tietokoneensa ruudulta lukea ja tutkia teoksia, joita kirjahuutokaupoissakin liikkuu vain satunnaisesti ja joista suurimpaan osaan on voinut aiemmin tutustua lähinnä vain mikrofilmitallenteina kirjastojen lukusaleissa.

 

Kirjoittaja työskentelee Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa.

Varhaisnykysuomen korpukseen  pääsee osoitteesta http://kaino.kotus.fi  tai Kotuksen nettisivujen kautta http://www.kotus.fiKielikello 1/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »