Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2011

Elina Wihuri

Uutisia

Muutoksia kuntien ja maakuntien nimissä 2011

Vuoden 2011 alussa tuli voimaan kuusi uutta kuntaliitosta. Kuntien määrä väheni 336:een, ja seitsemän nimeä hävisi kuntien nimien joukosta. Kahden kunnan liitoksissa ei kuitenkaan syntynyt uusia kunnannimiä, sillä toinen kunta otti toisen kunnan olemassa olleen nimen. Kunnanniminä poistuivat Karttula, Kuhmalahti, Kylmäkoski, Varpaisjärvi, Artjärvi, Oravainen ja Maksamaa osana Vöyri-Maksamaata.

Karttulan ja Kuopion yhdistyttyä uudeksi kunnan nimeksi tuli Kuopio. Uuden Kangasalan kunnan muodostavat taas entiset Kuhmalahden ja Kangasalan kunnat. Myös Kylmäkoski ja Akaa yhdistyivät uudeksi Akaan kunnaksi. Nimeä taivutetaan sisäpaikallissijoissa Akaa : Akaassa : Akaaseen. Uusi Lapinlahden kunta muodostui Lapinlahdesta ja Varpaisjärvestä. Orimattilan ja Artjärven kuntaliitoksesta syntyi uusi Orimattila.

Vöyrin kunta ja Maksamaa yhdistyivät vuoden 2007 alussa, jolloin uuden yhdistyneen kunnan nimeksi tuli kaksiosainen Vöyri-Maksamaa, joka taipui Vöyri-Maksamaalla. Vuoden 2011 alussa Vöyri-Maksamaa muuttui uudessa kuntaliitoksessa Oravaisten kanssa Vöyriksi. Tämän lyhyen nimen kanssa tuskin syntyy oikeinkirjoitus- tai taivutusongelmia. Asutusnimiä taivutetaan paikkakunnan oman käytännön mukaisesti joko sisä- tai ulkopaikallissijamuodoissa. Vöyri on vanha kunnannimi ja se taipuu Vöyri : Vöyrillä : Vöyrille. Uuden kunnan nimi taipuu samalla tavoin kuin vanhankin kunnan, vaikka aluerajat ovatkin erilaiset.

Vanhat nimet eivät katoa

Vaikka Karttulalla, Kuhmalahdella, Kylmäkoskella, Varpaisjärvellä, Artjärvellä, Maksamaalla ja Oravaisilla ei ole enää kunnan nimen statusta, on vanhoja nimiä hyvä käyttää edelleen esimerkiksi kotiseututyössä ja paikantamistarkoituksessa, kun puhutaan kyseisestä alueesta. Nimet säilyvät myös edelleen mahdollisuuksien mukaan peruskartoissa kylien ja kulmakuntien niminä.

Uusi Uudenmaan maakunta

Vuoden alussa tapahtui myös yksi muutos maakuntien nimissä. Kun Itä-Uudenmaan ja Uudenmaan maakunnat yhdistyivät, Itä-Uudenmaan maakunnan alueella sijainneet kunnat Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo kuuluvat nyt uuteen Uudenmaan maakuntaan.

Alueella on ollut erilaisia rajoja kautta aikojen. Maakuntaliitoksen myötä uusi Uudenmaan maakunta kattaa nyt lähes saman alueen kuin aikaisempi historiallinen Uudenmaan maakunta. Uudenmaan katsotaan ulottuneen Kymijoen itäpuolelle saakka ennen vähitellen hahmottunutta Kymenlaakson maakuntaa.

Kuntaliitokset 2011

Yhdistyvät kunnat   Uuden kunnan nimi
Kuopio Karttula Kuopio
Kangasala Kuhmalahti Kangasala
Akaa Kylmäkoski Akaa
Lapinlahti Varpaisjärvi Lapinlahti
Orimattila Artjärvi Orimattila
Vöyri-Maksamaa Oravainen Vöyri

 

Kirjoittaja työskentelee Kielitoimistossa.
Kielikello 1/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »