Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2011

Vesa Heikkinen

Patrik Lindström

Eduskuntaryhmiltä ymmärrystä virkakielilähetystölle

1_11_Selkea_virkakieli.jpg

Eivor Sommardahl kertoo virkakielenhuollosta. Kuuntelemassa (eturivissä vasemmalta) Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.), Unto Valpas (vas.) ja Raija Vahasalo (kok.). Seinän vieressä Pertti Rajala ja Hannu Virtanen Selkokeskuksesta sekä Vesa Heikkinen ja Pirkko Nuolijärvi Kotuksesta. 

Virkakielen parantaminen pitää saada seuraavan hallituksen ohjelmaan. Tätä vaatimusta vauhditettiin loppuvuodesta eduskunnassa. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen ja Selkokeskuksen lähetystö esitteli näkemyksiään eduskuntaryhmien edustajille.

Lähetystön mukaan virkakieltä voidaan parantaa muun muassa siten, että luodaan käytäntöjä, joilla virkakielen toimivuuden tarkastelusta tulee osa jokapäiväistä työtä. Paikallaan olisi perustaa virkakieliverkosto ja tukea säädöskielen lautakunnan perustamista sekä järjestää  riittävästi ajantasaista virkakielineuvontaa.

Lähetystö korosti edustajille sitä, että vuonna 2004 voimaan tulleen hallintolain kielipykälän periaatteet on vihdoin vietävä systemaattisesti käytäntöön. Hallintolain 9. pykälän mukaan ”viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä”.  Pykälä on kuitenkin jäänyt lähinnä julistuksen tasolle. Tämä on onnetonta, sillä hyvä virkakieli on olennaista demokratian, kansalaisten yhdenvertaisuuden ja aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta. Hyvästä virkakielestä koituu niin julkisen talouden säästöjä kuin entistä parempia palveluja kansalaisille.

Vastaanotto eduskunnassa oli myötämielinen. Paikalla olleet kokoomuksen, sosiaalidemokraattien, vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat lupasivat ottaa asian esiin omissa ryhmissään. Moni kansanedustajista on työssään pannut merkille, miten vaikea on muuttaa pönäkkää byrokraattista kielenkäyttöä ymmärrettävämmäksi. Kansalaisilta tulee kansanedustajille jatkuvasti huomautuksia vaikeista säädös- ja virkateksteistä.

Vasemmistoliiton Unto Valpas kannusti lähetystöä: Juuri hallitusohjelmaan olisi saatava maininta virkakielen parantamisesta. Silloin voidaan saada aikaan jotain todellista parannustakin. Jos asiaa ei ole mainittu hallitusohjelmassa, sille on vaikea saada valtion rahoitusta. Kotus ja Selkokeskus jatkavatkin kevään aikana virkakieliasian käsittelyä poliittisten puolueiden kanssa.
Kielikello 1/2011
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »