Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2010

Riitta Eronen

Kysyttyä

Ekspatti?

Kysymys: Mikä on sanojen ekspatriaatti, ekspatriootti ja ekspatti suhde? Viimeksi mainittu sana on esiintynyt lehtijutussa, jossa kerrottiin Dubaissa työskentelevistä suomalaista.  

Vastaus:  Kaikki kolme sanaa tarkoittavat samaa: ulkomailla tilapäisesti oleskelevaa (työskentelevää) henkilöä. Sanoista etenkin  ekspatrioottia on usein ihmetelty: ”Patriootti tarkoittaa isänmaanystävää, mutta eihän kyseessä voi olla ex- eli entinen isänmaanystävä?” Oikea  muoto onkin ekspatriaatti, jonka taustalta löytyvät latinan sanat ex (sanalla on paitsi merkitys ’entinen’ myös merkitys ’poissa’) ja patria (= isänmaa). Sana on lainattu meille englannista (< expatriate) . Sen mahdollisia suomennoksia kyseltiin Kielitoimistosta jo vuosia sitten (1992), jolloin vastineeksi tarjottiin sanaa ulkomaantyöntekijä. Tätä sanaa käytettäessä näkökulma on lähettävän yrityksen tai organisaation, puhutaan esimerkiksi kirkon ulkomaantyöntekijöistä. Ekspatriaatti voi kuitenkin työskennellä ulkomailla paitsi varsinaisella työkomennuksella myös omaehtoisesti, joten ulkomaantyöntekijä ei kuvaa sanan koko merkitystä. Ekspatriaatista on varsinkin sisäpiireissä käytössä (ulkopuolisen korvaan leikilliseltä kuulostava) lyhennetty muoto ekspatti, joka sekin on saatu englannista (< expat).
Kielikello 3/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »