Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2010

Eero Voutilainen

Uutisia

Neljäs lukiolaisten kielioppikilpailu Jyväskylässä

Jyväskylän yliopisto järjesti 29.1.2010 neljättä kertaa lukiolaisten valtakunnallisen kielioppikilpailun. Alkukilpailuun osallistui 242 lukiolaista 64 lukiosta. Kilpailijoista 23 parhaiten menestynyttä kutsuttiin 16.4. pidettyyn loppukilpailuun, jonka pääpalkintoina oli kolme opiskelupaikkaa Jyväskylän yliopiston suomen kielen oppiaineesta.

Kilpailun voittajat olivat Saga Arola Kouvolan yhteiskoulun lukiosta, Taavi Tenhu Jyväskylän normaalikoulun lukiosta ja Marianna Penttilä Tampereen yhteiskoulun lukiosta. Kilpailun enimmäispistemäärä oli 34 ja suurin saavutettu pistemäärä 28,5. Järjestäjien mukaan vastaukset olivat 21,75 pisteen keskiarvosta päätellen enimmäkseen hyvätasoisia.

Lukiolaisten kielioppikilpailun tavoite on ollut tehdä nykytutkimukseen pohjautuvaa, monipuolista kielioppikäsitystä tunnetuksi kouluissa. Tutkija Vesa Jarva toteaa ensimmäisestä kielioppikilpailusta kirjoittamassaan artikkelissa (Kielikello 3/2002), että kilpailijoilta ei odoteta asioiden mekaanista hallintaa tai kielenhuollon suositusten tuntemista vaan heidät haastetaan havainnoimaan ja päättelemään asioita itse. Valmiin kieliopin ulkoa osaamisen sijaan opiskelijoiden on luotava kielen rakenteita ja käyttöä pohtimalla oma kielioppinsa.

Lukiolaisten kielioppikilpailu järjestetään kolmen vuoden välein. Loppukilpailun tehtäviin voi tutustua Jyväskylän yliopiston suomen kielen oppiaineen verkkosivuilta: https://www.jyu.fi/hum/laitokset/kielet/oppiaineet_kls/fennicum.

Kirjoittaja työskentelee Kotuksen tekstilajitutkimushankkeessa.
Kielikello 2/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »