Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2010

Elina Heikkilä

Kysyttyä

Suitsia vai suitsea?

Kysymys: Lehdissä on kerrottu, että Helsinki suitsii kaahailua nopeusnäytöillä ja että työttömyyttä pyritään suitsemaan monin keinoin. Mitä muodot suitsii ja suitsemaan tässä merkitsevät?

Vastaus: Lauseyhteys paljastaa, että molemmissa tapauksissa on tarkoitettu verbiä suitsia, joka merkitsee suitsien panemista suuhun. Samaa merkitsee verbi suitsittaa. Suitsiksi kutsutaan hevosen päähän kiinnitettävää hallinta- ja ohjauslaitetta, johon liitetään ohjakset. Kirjaimellisessa merkityksessään suitsia-verbi liittyy siis hevosen valjastamiseen.

Lehdistä poimituissa esimerkeissä verbiä on kuitenkin käytetty kuvaannollisesti, samoin  uutisotsikoissa Hallitus suitsii harmaata taloutta, Thaimaa suitsii turistihuijauksia ja Poliisi suitsii nettirasismia. Tällöin tarkoitetaan hillitsemistä tai taltuttamista. Verbin kaikissa taivutusmuodoissa säilyy i: Helsinki suitsii kaahailua, ryhdytään yhdessä suitsimaan kaahailua.

Hämmentävän samanasuinen on verbi suitsea, jonka taivutusmuodoissa on i:n tilalla e: suitsee, suitsemaan. Merkitys on kuitenkin kaukana suitsimisesta, sillä suitsea ja sen synonyymi suitsuta merkitsevät savuamista ja tupruttamista.

Verbi on tyyliväriltään ylätyylinen ja vanhahtavakin; esimerkiksi nykyisessä raamatunsuomennoksessa ei enää puhuta suitsevasta vaan savuavasta lampunsydämestä. Fantasiaromaanissa tulivuorta voisi kutsua tulta suitsevaksi vuoreksi. Verbi suitsea on sen verran kapeassa ja eriytyneessä käytössä, ettei ole mikään ihme, että se menee helposti sekaisin suitsia-verbin kanssa. Niinpä suitsea-verbiin törmääkin useimmiten yhteyksissä, joissa täsmällisempi valinta olisi suitsia.
Kielikello 1/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »