Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2010

Sari Maamies

Kysyttyä

Iloista Tiinan päivää!

Kysymys: Miten kirjoitetaan nimipäivät. Onko oikein kirjoittaa Tiinan päivä, Tiinan-päivä, Tiinanpäivä vai peräti tiinanpäivä.

Vastaus: Nimistönhuollossa Tiinan päivän ~ Tiinan-päivän ~ Tiinanpäivän ~ tiinanpäivän kirjoitusasua on mietitty useaan otteeseen, ja pieni selvityskin käytännön tilanteesta on tehty 1980-luvun lopulla. Asiasta on kysytty tuolloin myös suomen kielen lautakunnan mielipidettä (ks. Kielikello 2/1990: Päivien nimet).

Kysymys kytkeytyy muiden juhla- ja merkkipäivien kirjoittamiseen. Pienellä kirjoitettavaksi vakiintuneita ovat juhlapäivien nimet, esim. joulu, pääsiäinen ja juhannus, mutta horjuntaa on ollut paitsi ilmaustyypissä Tiinan päivä myös sellaisissa kuin Liisan/liisan liukkaat, Kaisan/kaisan kaljamat. Suomen kielen lautakunta katsoi 1989, että yhtenäiseen käytäntöön päästään varmimmin, kun merkkipäivien nimissä erisnimi kirjoitetaan isolla. Jos ilmaukseen kuuluu päivä-sana, kirjoitetaan osat erikseen: siis Tiinan päivä, Kalevalan päivä; Liisan liukkaat. Iso alkukirjain erisnimessä on myös kansanomaisissa merkkipäivän nimissä syys-Matti, kevät-Matti, heinä-Maria. Kuvaileva määriteosa kirjoitetaan pienellä.

Pienellä alkukirjaimella kirjoitetaan kuitenkin vappu ja vapunpäivä (juhlapäivänä), juhannus, juhannuspäivä ja mikkeli, mikkelinpäivä. Moni ei edes tule ajatelleeksi, että näihin sisältyy etunimi. Pienellä kirjoitetaan myös tapani, tapaninpäivä, tapaninajo (mutta nimipäivänä Tapanin päivä, Vapun päivä).

Kun kutsutaan kahveille, kirjoitetaan kaikki osat erikseen: Tervetuloa Tiinan päivän kahveille! Tämän kirjoitusasun etuna on, että se on yksinkertainen muistaa.

Jos joku ehdottomasti haluaa kirjoittaa ”Tiinan-päivä”, ei sitä kannata pitää suurena pulmana. Yhdyssanan ja sanaliiton eronteko on tässä tapauksessa ongelmallista. Jokin käytäntö on haluttu vakiinnuttaa, ja on päädytty suosittamaan sanaliittoa.
Kielikello 1/2010
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Päivien nimet (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »