Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2010

Riina Klemettinen

Kysyttyä

Tähtäimessä podium

Kysymys: Urheilupalstalla kerrottiin, että rengasvalinnat veivät rallikuskin podiumille. Siis minne?

Vastaus: Sana podium on alkanut viime aikoina yhä useammin vilahdella erityisesti urheilupalstoilla ja -selostuksissa. Podium  tarkoittaa palkintokoroketta. Erityisen tavallinen se tuntuu olevan maastohiihdosta ja moottoriurheilusta puhuttaessa. Myös mäkihypyssä, alppihiihdossa ja yleisurheilussa tavoitellaan monesti paikkaa podiumilla eikä  palkintokorokkeella tai arkisemmin palkintopallilla.

Jonkin verran podiumia käytetään myös urheilumaailman ulkopuolella. Sillä voidaan tarkoittaa vaikkapa puhujankoroketta tai koroketta, jolla orkesterinjohtaja seisoo. Sana voi siis tarkoittaa laajasti monenlaisia ympäristöään korkeampia rakennelmia, joiden tarkoitus on saada joku näkymään tai kuulumaan muita paremmin.

Podium on alkujaan latinaa. Se on tarkoittanut esimerkiksi porrasmaista koroketta, roomalaisen amfiteatterin alinta istuinriviä tai roomalaisen temppelin alusrakennelmaa. Sillä on myös voitu viitata teatterin näyttämöön tai esiintyjän korokkeeseen. Suomeen sana on todennäköisesti kulkeutunut englannin kautta.

Podium-sanan käyttöä  ei tietenkään voi yksiselitteisesti kehottaa välttämään mutta ihan purematta sitä ei kannata niellä. Kyseessä on vierassana, jonka merkitystä kaikki eivät tunne. Monissa tapauksissa ennestään tuttu kotoinen sana voisi olla parempi valinta. Podiumissa on tietty juhlallinen, jopa muodollinen kaiku, ja sille voi varmasti löytää sopivia käyttöyhteyksiä. Kannattaa kuitenkin pitää järki kädessä: jos piirinmestaruushiihdoissa voittajakolmikko seisoo palkintokorokkeen sijaan podiumilla, on jo saatettu lipsahtaa huumorin puolelle.
Kielikello 1/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »