Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2010

Sirkka Paikkala

Kysyttyä

Aalto-yliopiston yksiköiden nimet

Kysymys: Miten Aalto-yliopiston nimi ja siihen kuuluvien korkeakoulujen nimet ja alayksiköt kirjoitetaan?

Vastaus: Helsingin kauppakorkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu yhdistyivät vuoden 2010 alussa uudeksi yliopistoksi, joka sai nimen Aalto-yliopisto – Aalto-universitetet. Englanniksi siitä käytetään nimeä Aalto University. Nimen alkuosaa ei siis käännetä, koska siihen sisältyy sukunimi: yliopiston nimellä on haluttu kunnioittaa kansainvälisesti tunnetun arkkitehtimme Alvar Aallon (1898–1976)  elämäntyötä. Erisnimi Aalto liitetään suomen ja ruotsin kielessä perusosaan yhdysmerkillä.

Uuteen yliopistoon kuuluvien, aiemmin itsenäisten korkeakoulujen nimet on luontevaa kirjoittaa pienellä alkukirjaimella silloin, kun niiden nimiä edeltää Aalto-yliopisto: siis Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu ja  Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu.  Ruotsiksi nimet kirjoitetaan seuraavasti: Aalto-universitetets handelshögskola, Aalto-universitetets konstindustriella högskola ja Aalto-universitetets tekniska högskola. Näin kirjoittamalla nimet hahmottuvat selvästi osaksi uutta yliopistoa.

Suomen kielen oikeinkirjoituksen yleisohjeen mukaan yliopistojen tiedekunnat, osastot ja laitokset kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, esimerkiksi Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kielten ja viestinnän laitos jne. Koska tämäntyyppisissä tapauksissa nimistä tulee pitkiä, voi tilanteen mukaan jättää jonkin osan poiskin, esim. Aalto-yliopisto-nimen tai korkeakoulun nimen. Ainakin tiedekuntatasosta puhuttaessa voinee korkeakoulun nimen jättää poiskin.

Silloin kun korkeakoulut mainitaan omina yksiköinään ja omilla nimillään, nimet kirjoitetaan entiseen tapaan isolla alkukirjaimella: Helsingin kauppakorkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu. Se, että näillä korkeakouluilla on oma itsenäinen historiansa ja identiteettinsä, voi vaikuttaa vielä pitkään siihen, että ne mielletään erillisiksi kokonaisuuksiksi ja niiden nimet yhdistetään vanhoihin kohteisiin. Vanhasta tottumuksesta näitä nimiä kirjoitettaneen suomen kielessä isolla alkukirjaimella myös Aalto-yliopiston yhteydessä, mutta ruotsin kielessä isokirjaimisuus genetiivin jälkeen (Aalto-universitetets tekniska högskola) ei ole mahdollista.
Kielikello 1/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »