Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2010

Sari Maamies

Kysyttyä

Suomen kielen lautakunnan valinta

Kysymys: Miten suomen kielen lautakunta ja sen puheenjohtaja valitaan? Kenellä on oikeus ehdottaa valittavia, missä elimessä heistä keskustellaan, kuka nimittää jäsenet ja puheenjohtajan?

Vastaus: Suomen kielen lautakunta on yksi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen asiantuntijaelimistä. Muita ovat ruotsin, saamen, viittomakielen sekä romanikielen lautakunnat. Lautakuntien tehtävänä on alallaan päättää kielenkäyttöä koskevista periaatteellisista tai yleisluonteisista suosituksista.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta annetun asetuksen mukaan lautakuntien jäsenet ja puheenjohtajat nimittää tutkimuskeskuksen johtaja keskusteltuaan tutkimuskeskuksen neuvottelukunnan kanssa. Luonnollisesti johtaja keskustelee lautakunnan kokoonpanosta myös Kielitoimiston henkilökunnan kanssa. Ehdokkaita saa esittää kuka tahansa.

Periaatteena on jo pitkään ollut, että lautakunnassa olisi edusteilla paitsi kielitieteellistä asiantuntemusta myös kielenhuollon kannalta tärkeiden ammattiryhmien edustajia: äidinkielenopettajia, viestinnän ammattilaisia, kustannusalan asiantuntijoita, talouselämän kielen tuntijoita yms. Lautakunnassa saa olla enintään seitsemän jäsentä, joista yksi on tutkimuskeskuksen henkilöstöön kuuluva, yleensä Kielitoimiston johtaja.

Suomen kielen lautakunnan toimikausi on kolmivuotinen. Kaudella 2009–2012 lautakunnan jäsenet ovat professori Minna-Riitta Luukka (puheenjohtaja), professori emerita Auli Hakulinen, osastonjohtaja Salli Kankaanpää, professori Kimmo Koskenniemi, kustannustoimittaja, suomentaja Alice Martin, lehtori Mervi Murto ja kirjailija, uutispäällikkö-esimies Matti Rönkä.
Kielikello 1/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »