Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2010

Sirkka Paikkala

Uutisia

Uudet kunnat ja niiden nimet

Vuoden 2010 alussa Suomen kuntien määrä väheni kuudella edellisvuotisesta, eli Suomessa on nyt 342 kuntaa. Tällä kertaa nimenmuutokset olivat yksinkertaisia, sillä uuden kunnan nimeksi otettiin kaikissa tapauksissa jo olemassa olevan kunnan nimi.

Kymmenestä kunnasta luotiin neljä uutta kuntaa, kun Himangan kunta yhdistyi Kalajoen kaupunkiin (Kalajoki stad), Ylämaan kunta Lappeenrannan kaupunkiin (Villmanstrands stad), Noormarkun kunta Porin kaupunkiin (Björneborgs stad) ja Loviisa, Pernaja, Ruotsinpyhtää ja Liljendal muodostivat uuden Loviisan kaupungin (Lovisa stad).

Vaikka Himanka, Ylämaa, Noormarkku, Pernaja, Ruotsinpyhtää ja Liljendal poistuivat kunnanniminä, nämä nimet ja paikat eivät ole poistuneet. Näitä nimiä voi käyttää edelleen entisen kunnan alueista ja Himangalla, Noormarkussa, Pernajassa, Ruotsinpyhtäällä ja Ylämaalla niiden entisistä keskuskylistä. Sen sijaan Liljendalissa keskuskylän nimi on Sävträsk, joka on syytä säilyttää edelleen. Nimet voivat säilyä myös esimerkiksi kirkkojen nimissä: on Himangan kirkko, Ylämaan kirkko, Noormarkun kirkko, Pernajan kirkko, Ruotsinpyhtään kirkko ja Liljendalin kirkko. Paikantavia nimiä voi säilyttää myös yhdistysten, seurojen ja paikallislehtien nimissä sekä yleensäkin kotiseututyössä.

Edelleen käypiä ovat myös asukkaannimitykset himankalainen, ylämaalainen, noormarkkulainen, pernajalainen, ruotsinpyhtääläinen ja liljendalilainen. Uutta kunnan nimeä ja siitä johdettua asukkaannimitystä tarvitaan silloin, kun kerrotaan koko uutta kuntaa tai sen kaikkia asukkaita koskevista asioista, kuten vaaleista, verotuksesta, terveydenhoidosta ja muista vastaavista julkisista tehtävistä, palveluista tai velvoitteista.
Kielikello 1/2010
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »