Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/1994

Seppo Saherma

Mielipide

Lobbaillaanko meille tutor?

Yliopistomaailmassa on jostakin kummasta syystä levinnyt käyttöön englantilainen tutor-sana. Kun avoin yliopisto toimii yhä useammin mm. kansalais- eli työväenopiston yhteydessä, joutuvat näitten vastaavat henkilöt tulkitsemaan käsitettä tutor tavalliselle ruohonjuuritason kansalaiselle. Oletan yliopistoihmistenkin tunteneen – aivan oikein – piston sydämessään tästä tarpeettomasta lisäanglismista suomen kielessä, koska aivan viime aikoina olen nähnyt käytettävän myös hieman merihenkiseltä haiskahtavaa ilmaisua opintoluotsi. Jos ei haluta enää ns. toimenkuvan muuttuessa käyttää selkeää opettaja-sanaa, niin käyttökelpoiselta tuntuisi edelleen opinto-ohjaaja. Ehkä voitaisiin hätätilassa hyväksyä myös tuutori, mutta silloin juuri näin rahvaanomaisesti kirjoitettuna.

Lobata-verbi on kokenut uuden tulemisen näinä unioniaikoina. Riitta Eronen selvitteli sanan peruja Kielikellon numerossa 3/92. Hän ei kuitenkaan kajonnut sen ääntämiseen kuin sivulauseessa (”Mämmilässäkin puhutaan Rysselin loppareista”). Siitä kyllä käy selville asian ydin. Pitääkö meidän kirjoitettuun kieleemme yleensäkään vakiinnuttaa verbi, jossa on jopa peräkkäin kaksi meille niin vieraan-oloista pehmeää konsonanttia? Olisiko virallinen antautuminen tässä vaikeaa? Että hyväksyttäisiin loppaaminen ja lopparit oikein luvan päälle. (Viralliseen Prysseliin on kai sentään liian pitkä matka?)

Seppo Saherma
rehtori
Anjalankoski
Kielikello 3/1994
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Lobbaaminen on vaikuttamista (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »