Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2009

Liisa Nuutinen

Kysyttyä

Hymiö

Kysymys: Toimiiko virkkeen päättävä hymiö välimerkkinä? Siis voinko kirjoittaa Tavataan huomenna :-)  vai kirjoitanko ennen hymiötä tai sen jälkeen pisteen?

Vastaus: Ei ole olemassa sääntöä siitä, voivatko välimerkeistä ja muista kirjoitusmerkeistä muodostetut hymiöt toimia varsinaisina välimerkkeinä. Hymiöitähän käytetään epävirallisissa yhteyksissä, esimerkiksi tekstiviesteissä ja internetin keskustelupalstoilla, joissa kielenkäyttö ja siten myös välimerkkien käyttö on muutenkin perinteistä vapaampaa.

Selvyyden vuoksi hymiö kannattaa sijoittaa virkkeen päättävän välimerkin perään. Tällöin välimerkki ja hymiö eivät sekaannu keskenään, ja tekstin ilme on selkeämpi – välimerkki päättää virkkeen, ja sitä seuraa kirjoittajan tunteita osoittava hymiö. Siis: Tavataan huomenna. :-) tai Tosi kurja juttu! :-(

Käytäntö koskee myös graafisia hymiöitä. Ne ovat hymiöitä, joita kirjoittajan ei tarvitse itse muodostaa välimerkeistä vaan joita on valmiina ainakin uusimmissa matkapuhelimissa ja joita uusimmat tekstinkäsittelyohjelmat muodostavat automaattisesti tietyistä välimerkkijonoista. Näissä hymiöissä on pyöreä, usein keltainen naamataulu erilaisine ilmeineen, ja niiden katselusuunta on suoraan lukijaan toisin kuin välimerkeistä muodostetuilla.

Virkkeen sisällä välimerkin yhteydessä kannattaa välttää välimerkeistä muodostettavan hymiön käyttöä, koska hymiön ja välimerkin rajaa on vaikea hahmottaa. Graafinen hymiö erottuu sen sijaan tekstistä paremmin. Virkkeen sisällä tämä hymiö on luontevaa sijoittaa välimerkin edelle, koska sen sisältämä tunnelataus liittyy juuri välimerkin erottamaan  virkkeen osaan: Meidän piti viikonloppuna lähteä matkalle☺, mutta eilen iski flunssa.

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja
Kielikello 4/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »