Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2009

Ulla Tiililä

Kysyttyä

Mrs vai mrs Jones?

Kysymys: Kun suomenkielisessä tekstissä kirjoitetaan briteistä, kirjoitetaanko suomalaisittain pienellä mr Smith ja mrs Jones vai englannin mukaan isoin kirjaimin Mr ja Mrs? Katsotaanko iso kirjain suomen kielessä nykyään vanhahtavaksi?

Vastaus: Lyhenteitä voi ajatella sitaattilainoina, jolloin ne ovat alkuperäiskielen mukaisesti isoin kirjaimin Mrs ja Mr. Tällaisina ne tuovat oman sävynsä tekstiyhteyteen; sitaattilainaa voisi ajatella esimerkiksi dekkarissa, jossa tällä keinoin tuodaan puheena olevaa maailmaan korostetummin tykö. Isokirjaimisuus kantaa suomenkielisessä tekstissä omanlaisiaan merkityksiä. Sillä luodaan kunnioittavaa sävyä, jota hierarkioita kaihtava saattaa vieroksuakin tai pitää vanhahtavana. Parhaiten iso kirjain sopii kirjeeseen tai kutsuun, jossa pyritään puhuttelemaan vastaanottajaa kohteliaan kunnioittavasti. Tältä pohjalta voisi muihin yhteyksiin valita pienen alkukirjaimen.

Paikallaan on myös pohtia, kannattaisiko asiatekstissä kirjoittaa tämäntyyppiset tittelit suomeksi eli herra Smith ja rouva Jones tai viitata henkilöihin etunimeä tai sukunimeä käyttäen.

Kysymys on oiva esimerkki siitä, kuinka pieneltäkin vaikuttavat oikeinkirjoitusseikat voivat lopulta olla suorastaan ideologisia kysymyksiä.

Kirjoittaja työskentelee Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa.
Kielikello 4/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »