Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2009

Etsi ja korjaa

Etsi ja korjaa: Löydätkö yhdeksän korjattavaa kohtaa?

Frankfurtin kirjamessut jälleen menestys

Frankfurtissa lokakuussa järjestettyjen kirjamessujen taloudellinen tulos on messujen 61-vuotisen historian toiseksi paras. Talouden taantuma ei puraissut näiden maailman suurinpien kirjamessujen tämänvuotista tulosta, vaikka kävijöitä olikin vähemmän kuin viime vuonna. Kolmen ammattilaispäivän jälkeen kirjamessut oli viikonloppuna avoinna myös yleisölle.

Näytteilleasettajia oli noin 7 300 100:sta maasta eli hieman vähemmän kuin edellisellä kerralla. Taantuma näkyi etenkin itä-eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten kustantajien katona. Messuilla puhutti erityisesti se, oliko Kiinan valitseminen teemamaaksi hyvä vai huono asia. Puolustajien mielestä teema-asema suurilla kirjamessuilla auttaa murtamaan muureja. Tällä kannalla oli muun muassa Saksan Liittokansleri Angela Merkel, joka muisteli muun muassa kirjojen salakuljettamista lännestä DDR:än ja sanoi, että kirjoilla oli suuri merkitys ”kylmän sodan” lopettamisessa.

Frankfurtin messujen johtaja Jürgen Boos sanoo, että ihmisoikeus- ja sananvapausloukkaukset ovat tuomittavia mutta ikävistä asioista vaikeneminen ei ole koskaan ollut hyödyksi. Hänen mukaan kirjamessuilla ja YKlla on eri tehtävä. Messuilla voidaan tuoda konflikteja valokeilaan mutta ei ratkaista niitä.

Lähde:http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2009/10/maailman_suurimmat_kirjamessut_kukoistivat_taantumassa_1090921.html (19.10.2009 )

Tällä palstalla julkaistavia tekstejä on Kielikellon toimitus lyhentänyt ja muokannut. Myös tekstin virheet ovat Kielikellon toimituksen tekemiä.

Vastaukset

1– – näiden maailman suurimpien kirjamessujen – –. • 1) Superlatiivin tunnukseen kuuluu mp (joka vaihtelee n:n ja mm:n kanssa, suurin : suurinta : suurimman : suurimpia).

2) – – kirjamessut olivat viikonloppuna avoinna myös yleisölle. • Sana messut on monikkomuotoinen, joten verbikin tulee monikkoon (vrt. housut, häät, sakset ovat – –).

3) Näytteilleasettajia oli noin 7 300 sadasta maasta eli hieman vähemmän kuin edellisellä kerralla. • Tässä tekstiyhteydessä numero kannattaa kirjoittaa kirjaimin, koska sitä edeltää toinen numero. Lisäksi sata on lyhyt tasaluku. Kahta numeroilmausta ei pitäisi sijoittaa peräkkäin vaikeaselkoisuuden vuoksi. Tässä yhteydessä numeroon ei myöskään liitettäisi sijapäätettä, koska seuraava sana osoittaa sijamuodon.

4) Taantuma näkyi etenkin itäeurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten kustantajien katona. • Kun maantieteellisestä termistä Itä-Eurooppa muodostetaan adjektiivi, yhdysmerkki jää pois.

5–7) – – Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka muisteli muun muassa kirjojen salakuljettamista lännestä DDR:ään ja sanoi, että kirjoilla oli suuri merkitys kylmän sodan lopettamisessa. • 5) Titteleitä ei kirjoiteta isolla. 6) Kun lyhenteeseen liitetään illatiivin pääte, merkitään pitkä vokaali näkyviin (kaksi samaa vokaalia). 7) Kylmä sota on tavallinen ja vakiintunut termi, joka ei ole tyyliltään poikkeava. Lainausmerkkejä ei siis tarvita.

 8–9) Hänen mukaansa kirjamessuilla ja YK:lla on eri tehtäviä.• 8) Ilmaukseen hänen mukaansa kuuluu kolmannen persoonan omistusliite. 9) Lyhenne YK luetaan kirjaimittain [yykoo], joten pääte liitetään siihen kaksoispisteellä.
Kielikello 4/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »