Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2009

Riina Klemettinen

Jokisen eväät

Katsomo liekeissä

Tervetuloa seuraamaan jääkiekkokierroksen kuuminta kamppailua! Ottelun tärkeys näkyy ensimmäisessä erässä tunnustelevana pelinä, joka jättää vielä yleisön kylmäksi. Toiseen erään joukkueet tulevat kuitenkin rohkeammalla asenteella: vauhdikas peli murtaa jään ja sytyttää yleisön. Jäähallin hornankattila kiehuu kiekkohurmosta.

Tuli elävänä, lämpimänä ja liikkuvana elementtinä edustaa ajattelussamme ja kielessämme mm. kiinnostusta ja intoa. Jää kuolleena, kylmänä ja liikkumattomana aineena taas merkitsee vastaavasti välinpitämättömyyttä ja ponnettomuutta.

On yleisessä tiedossa, että vierasjoukkueen kuumaverisellä puolustajalla keittää helposti. Vastustaja hiillostaakin kuumakallea herkeämättä, jotta tämä polttaisi päreensä ja alkaisi käydä kuumana. Tärkeässä ottelussa olisi syytä pitää pää kylmänä ja panna jäitä hattuun, mutta lopulta tunteet kiehuvat kuumapäällä yli ja tulistunut pakki passitetaan jäähylle viilentymään.

Tuli ominaisuuksineen liitetään voimakkaisiin tunteisiin ja niiden osoittamiseen sekä kontrollin menettämiseen. Vastaavasti jää ja viileys viittaavat tunteiden piilottamiseen, itsehillintään ja kontrolliin.

Päätöserässä kotijoukkueen tähtihyökkääjä on liekeissä: kiekko pysyy lavassa kuin liimattuna pelaajan raivatessa tiensä ohi vastustajan puolustuksen. Ratkaisevalla hetkellä hyökkääjän kädet kuitenkin jäätyvät ja tuliseksi tarkoitettu laukaus epäonnistuu. Tällä kertaa kiekko polttaa jäätäviä torjuntoja esittäneen maalivahdin räpylässä ja löysä veto uppoaa SITTENKIN verkkoon.

Kun on liekeissä tai tulessa, kaikki onnistuu. Jäätyminen puolestaan viittaa epäonnistumiseen. Jäätävä kyllä sopii olla: se tarkoittaa tässä yhteydessä erinomaista.

Vieraat yrittävät kuumeisesti tasoittaa ottelua, mutta loppusummerin ujellus sammuttaa kyteneen toivon tasapelistä. Kotijoukkueen mestaruushaaveet ovat korkealla ja tämänkertainen voitto heittää bensaa liekkeihin. Vieraille tappio on kuin kylmä suihku niskaan: unelman mestaruudesta saa toistaiseksi panna jäihin.

Lieskojen yllyttäminen heittämällä bensaa liekkeihin merkitsee tässä mestaruustoiveiden vahvistumista. Vastaavasti jäihin paneminen tarkoittaa toivon raukeamista – ainakin hetkeksi. Kylmyyden tai jään ohella tulen vastakohdaksi voi asettaa myös veden, joka sammuttaa liekit eli tässä tapauksessa tekee vierasjoukkueen haaveet tyhjiksi.

Kotijoukkueen tunnusväriin sonnustautuneet kannattajat purkautuvat hallista riemuitsevana oranssina virtana. Tänä iltana porkkananpunainen on kuuminta hottia!

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja
Kielikello 4/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »