Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2009

Riitta Hyvärinen

Kysyttyä

Sanoa, todeta vai hehkuttaa?

Kysymys: Lehtihaastatteluissa verbin valinta aiheuttaa toisinaan ongelmia. Voisiko johtolauseeseen valita muunkin sanan kuin sanoa?

Vastaus: Verbi luo kuvan haastattelutilanteeesta ja puhujasta: millä mielellä keskusteltiin, miten haastateltava asioihin suhtautuu? Sitaatin sävy muuttuu täysin, kun johtolauseen verbiä vaihdetaan. ”Pidän uusista perunoista”, hän toteaa/hehkuttaa/kivahtaa.

Verbit voidaan jakaa näennäisen neutraaleihin (sanoa, kertoa), vuorovaikutusta kuvaaviin (ehdottaa, opettaa), sanotun sisältöön suuntautuneisiin (vaatia, tyrmätä) ja ensisijaisesti sanojaa arvottaviin (vakuutella, uhota). Jako on toki karkea yleistys. Sanoa-verbinkin neutraalius karisee, jos henkilöhaastattelussa Virtanen kymmenennen kerran sanoo – onpa valju ihminen!

Toinen ääripää on, jos kirjoittaja käyttää mahdollisimman värikkäitä verbejä. Sanat syövät tehon toisiltaan, kun puhuja vuoroin kihertää, hersyttää, säksättää ja keuhkoaa.

Johtoverbitkin kuluvat käytössä. Muutama vuosi sitten haastataltavat heittivät eikä kukaan vitsaillut, vinoillut saati letkauttanut. Verbin valinnan hankaluudesta pääsee, kun jättää johtolauseen kokonaan pois. Näin myös juonen kuljetus yleensä sujuvoituu, etenkin jos jutussa on äänessä vain yksi ihminen.

Kirjoittaja työskentelee Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa kouluttajana.
Kielikello 3/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »